Fibroză, steatoză hepatică: aparat de ultimă generație la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

Noi dotări
Un aparat de ultimă generaţie care determină non-invaziv fibroza şi steatoza hepatică este funcționabil de miercuri, 14 august, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

Fibroză, steatoză hepatică. "Aparatul este adresat celor care suferă de o boală a ficatului, precum ciroză hepatică, hepatită virală cronică-hepatita B, C, D sau alte boli cronice. El este creat special pentru aflarea gradului de afectare a ţesutului bolnav al ficatului. El este neinvaziv, nedureros şi nu are reacţii adverse, întrucât funcţionează pe bază de ultrasunete. Rezultatele unei astfel de explorări vin în 10 minute, faţă de câteva ore sau chiar o zi chiar cât durau prin folosirea altor metode. La Spitalul de Boli Infecţioase se vor face astfel de analize şi la cerere pentru pacienţii altor spitale, sau contra-cost, doritorilor. Acest tip de analize este extrem de necesar infecţioniştilor pentru pacienţii incluşi în programul naţional pentru tratarea hepatitelor cronice şi ciroze de orice altă cauză. Cu ajutorul lui se poate afla afectarea hepatică, din afecţiuni precum leptospiroza, malarie sau pentru febra tifoidă", a declarat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Județean Iaşi, potrivit Agerpres.

Aparatul afost pus în funcțiune miercuri, 14 august, și a costat 120.000 de euro. Banii pentru achiziționarea lui provin de la Consiliul Judeţean şi din fondurile spitalului. Astfel de aparatură, FibroScan, mai există doar la Institutul Matei Balş.

Sunt deja 30 de pacienți pe lista de așteptare a noului aparat. Vor fi cam 300 anual, preconizează Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sf Parascheva din Iaşi. "Un astfel de aparat ne ajută să facem acele dosare pentru tratamentul modern  al infecţiei cu virus hepatitic B şi C rapid. Nu mai durează 6-7 zile până avem rezultatul unei analize, ci avem rezultatul gradului de fibroză în nici zece minute", a mai spus Carmen Dorobăţ.

Un alt aparat urmează să fie achiziţionat la Spitalul de Boli Infecţioase pentru dezinfecţie cu raze ultraviolete. Va costa 30.000 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel