Fibrilație atrială: obezitatea reduce eficiența unor medicamente care reglează bătăile inimii

Boli cardiovasculare
Fibrilația atrială este asociată cu obezitatea, iar unele medicamente pentru fibrilație s-au dovedit a fi insuficient de eficiente la pacienții obezi.

Fibrilația atrială (Afib), este cel mai frecvent tip de bătăi neregulate ale inimii și este asociată cu o mortalitate crescută. Deși cercetătorii au identificat o legătură cauzală între obezitate și AFib, mecanismul care stă la baza modului în care contribuie obezitatea la aritmia cardiacă este încă necunoscut.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago este primul care arată că unele medicamente antiaritmiei utilizate pentru a trata AFib sunt mai puțin eficiente la pacienții obezi. Rezultatele acestui studiu, care a urmărit peste 300 de pacienți din Registrul AFib UIC, sunt publicate în JAMA Cardiology.

Potrivit Dr. Uwood, Dawood Darbar, autor principal la studiu, răspunsul la tratamentul actual cu medicamente antiaritmice pentru AFib este extrem de variabil și imprevizibil, iar selecția medicamentelor depinde de medicul curant. Nu există linii directoare care să sugereze dacă medicamentele de clasă I - care funcționează pe canale de sodiu din inimă pentru a regla bătăile inimii - sau medicamentele de clasa a III-a - care vizează canalele de potasiu - funcționează cel mai bine. Anterior, s-a presupus că ambele medicamente antiaritmice au fost la fel de eficiente în prevenirea reapariției AFib, potrivit MedicalXpress.

Medicamente mai puțin eficiente la obezi

În noul studiu, Darbar și colegii săi au arătat că tratamentul cu medicamente de clasa I a arătat rate crescute de reapariții a AFib la pacienții obezi, în comparație cu pacienții cu greutate normală - aproximativ 30% dintre pacienții obezi au avut reapariția AFib, comparativ cu doar 6% din restul pacienților. Acest efect nu a fost observat la pacienții tratați cu medicamente de clasa a III-a.

Rezultate similare au fost replicate într-un studiu pe șoareci obezi și neobezi.

„Este prima dată când cineva a arătat că există un răspuns diferențial la medicamentele antiaritmice pentru AFib”, a spus Darbar, profesor și șef de cardiologie la Colegiul de Medicină. "Întrucât 50% dintre pacienții din Registrul nostru AFib sunt obezi, acest lucru ne-a oferit o oportunitate unică de a determina dacă reacția afectată de obezitate la tratamentul medicamentos pentru AFib. Studiul nostru oferă noi informații pe care medicii le pot utiliza pentru a ghida deciziile lor pentru pacienții obezi cu AFib. Odată cu creșterea epidemiei de obezitate, aceste populații sunt puse în pericol”, a spus Darbar. „A avea opțiuni de tratament pentru a gestiona mai bine AFib-ul ar îmbunătăți mult calitatea vieții și ar putea preveni riscul de complicații grave, cum ar fi accident vascular cerebral, care poate provoca moartea timpurie”.

Darbar și colegii săi speră să descopere mecanismul care stă la baza modului în care obezitatea împiedică medicamentele antiaritmice de clasa I și să găsească noi opțiuni de tratament AFib.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel