La vârsta a doua, prevenția...
Oamenii transmit emoții cu ajutorul feței prin mii și mii de moduri, însă 35 sunt comune în toate culturile de pe glob. 17 dintre acestea redau fericirea, susțin cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA. Dezgustul, însă, are nevoie de doar o singură expresie facială ca să fie recunoscut de oameni de mai multe etnii.
Unul dintre autorii studiului a fost Aleix Martinez, profesor de inginerie electrică și informatică la Universitatea de Stat din Ohio, afirmă, citat de sciencedaily: „Fericirea acționează ca un adeziv social și are nevoie de complexitatea diferitelor expresii faciale, dezgustul fiind doar: dezgust".
Cercetătile studiului s-au bazat pe o lucrare anterioară a lui Martinez despre expresiile faciale potrivit căreia oamenii pot recunoaște corect emoțiile altor persoane în jur de 75% din timp bazându-se doar pe schimbări subtile în modul în care fluxul sanguin dă culoare nasul, sprâncenele, obrajii sau bărbia persoanei.
Un text chinezesc de sute de ani vorbește de 7 "sentimente ale oamenilor" ca bucurie, furie, tristețe, teamă, dragoste, neplăcere și plăcere, însă Martinez a crezut că sunt mult mai multe de atâtea.
Martinez și un student de la laboratorul său, co-autor al studiului - Ramprakash Srinivasan - , au strâns o listă de cuvinte care descriu sentimentele – 821 la număr. Le-au folosit ca să caute pe Internet fețe care să exprime acele cuvinte. Au folosit traducători profesioniști pentru aceste cuvinte în spaniolă, mandarină chineză, farsi și rusă. La fiecare cuvânt au descărcat un număr egal de imagini.
Rezultatele: au cuplat cuvintele în motoarele de căutare populare în 31 de țări din America de Nord, America de Sud, Europa, Asia și Australia și au ajuns cu aproximativ 7,2 milioane de imagini de expresii faciale într-o varietate de culturi.
Au găsit puține poze disponibile pentru Africa și zone îndepărtate, de aceea nu le-au inclus în studiu.
Cei doi autori au utilizat algoritmi de calcul și au descoperit că fața umană este capabilă să se configureze în 16.384 moduri unice, combinând diferite mușchi în moduri diferite. Au luat cele 7,2 milioane de imagini, le-au sortat în categorii, căutând pe cei care și-au exprimat emoția în culturi.
Se așteptat să găsească câteva sute, dar au dat doar peste 35. Ceea ce i-a șocat.
Rezultatele i-a surprins și mai tare: analizând cele 7,2 milioane de imagini a demonstrat că există doar 8 expresii folosite în o parte dintre culturile lumii și ele transmit efecte pozitive și negative, dar nu și categorii de emoții precum bucuria și furia; cele mai multe expresii faciale ale emoției sunt universale și un număr mare dintre ele sunt folosite pentru a exprima bucuria.
Studiul a fost finanțat de Institutele Naționale de Sănătate și Programul de Științe a Frontierelor Umane. A fost publicat online în revista IEEE Transactions on Affective Computing.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...