Femeile însărcinate transmit copiilor lor anticorpi COVID de protecție. DESCOPERIRE URIAȘĂ

Gravida
Cercetătorii au descoperit că femeile însărcinate are au avut COVID, transmit copiilor lor anticorpi de protecție, ceea ce înseamnă că și în cazul vaccinurilor s-a putea întâmpla așa. 

Anticorpii care protejează împotriva COVID-19 se pot transfera de la mame la bebeluși în timp ce se află în uter, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor Weill Cornell Medicine și NewYork-Presbyterian publicat în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie (link direct studiu).

Această descoperire, publicată pe 22 ianuarie, se adaugă dovezilor în creștere care sugerează că femeile însărcinate care generează anticorpi de protecție după contractarea coronavirusului transmit adesea o parte din această imunitate naturală la făt. Descoperirile susțin, de asemenea, ideea că vaccinarea viitoarelor mame poate avea beneficii și pentru nou-născuții lor.

„Întrucât putem spune acum că anticorpii pe care femeile însărcinate îi produc împotriva COVID-19 s-au dovedit a fi transferați copiilor lor, bănuim că există șanse mari ca aceștia să transmită anticorpii pe care corpul îi produce după vaccinare, de asemenea”, a spus dr. Yawei Jenny Yang, profesor asistent de patologie și medicină de laborator la Weill Cornell Medicine și autorul principal al studiului.

Dr. Yang și echipa ei au analizat probe de sânge de la 88 de femei care au născut la NewYork-Presbyterian / Weill Cornell Medical Center între lunile martie și mai 2020, moment în care New York City era epicentrul global al pandemiei. Toate femeile aveau anticorpi COVID-19 în sânge, indicând că au contractat virusul la un moment dat, chiar dacă 58% dintre aceste femei nu prezentau simptome. Mai mult, în timp ce anticorpii au fost detectați atât la femeile simptomatice, cât și la cele asimptomatice, cercetătorii au observat că concentrația anticorpilor a fost semnificativ mai mare la femeile simptomatice. Ei au descoperit, de asemenea, că modelul general al răspunsului la anticorpi a fost similar cu răspunsul observat la alți pacienți, confirmând faptul că femeile însărcinate au același tip de răspuns imun la virus ca și populația mai mare de pacienți - ceva care nu fusese cunoscut anterior ca fiind sigur, deoarece sistemul imunitar al unei femei se schimbă pe tot parcursul sarcinii.

Cele care au avut simptome transmit mai mulți anticorpi

În plus, marea majoritate a bebelușilor născuți de aceste femei - 78% - au avut anticorpi detectabili în sângele din cordonul ombilical. Nu au existat dovezi că vreunul dintre sugari ar fi fost infectat direct cu virusul și toți erau COVID negativi la momentul nașterii, indicând în plus că anticorpii au traversat placenta - organul care furnizează oxigen și substanțe nutritive unui copil în creștere în timpul sarcinii - în fluxul sanguin fetal. Nou-născuții cu mame simptomatice au avut, de asemenea, niveluri mai mari de anticorpi decât cei ale căror mame nu au simptome COVID.

Aceste date implică faptul că femeile însărcinate ar putea transmite în același mod anticorpii generați de vaccin, protejând potențial atât mama, cât și copilul de infecția viitoare. Cu toate acestea, nu se știe încă cât de protectivi ar putea fi acești anticorpi sau cât de mult poate dura această protecție. 

Dr. Laura Riley, președintele Departamentului de Obstetrică și Ginecologie de la Weill Cornell Medicine, obstetrician și ginecolog-șef la NewYork-Presbyterian / Weill Cornell și unul dintre coautorii studiului, recomandă în continuare pacientelor gravide care decid să facă vaccinul COVID să continue să urmeze măsurile de siguranță pentru a preveni răspândirea bolii. Dr. Riley, Dr. Yang și colegii lor conduc investigații ulterioare care înregistrează în prezent femei însărcinate care fac vaccinul, precum și mame vaccinate care alăptează, pentru a evalua răspunsul anticorpilor din aceste grupuri după vaccinare. Aceste informații ar putea ajuta la realizarea strategiilor de vaccinare maternă în continuare.

„Întrebarea de 1 milion de dolari este: Va primi grupul de femei care sunt acum vaccinate același tip de protecție? Nu știm încă asta”, a spus dr. Riley. „Obținerea acestor răspunsuri va fi cu adevărat importantă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel