Expunerea la radiații de frecvență radio, asociată cu cancer

Telefonul mobil nu are nicio legătură cu cancerul cerebral
Programul Național de Toxicologie (NTP) al americanilor a concluzionat că există dovezi clare că șobolanii masculi expuși la niveluri ridicate de radiații de frecvență radio (RFR), cum ar fi cel folosit în telefoanele celulare 2G și 3G, au dezvoltat tumori cardiace canceroase. Potrivit rapoartelor finale ale NTP au existat, unele dovezi ale tumorilor din creier și ale glandei suprarenale a șobolanilor masculi expuși.

Pentru șobolanii de sex feminin, dovezile au fost echivalente cu privire la cancerele observate și la asocierea lor cu expunerea la RFR. Rapoartele finale reprezintă consensul NTP și al unui un grup de experți științifici externi care au revizuit studiile în luna martie după ce fuseseră elaborate rapoartele în februarie a acestui an.

,,Expunerile utilizate în studii nu pot fi comparate direct cu expunerea pe care oamenii o experimentează atunci când folosesc un telefon mobil. În studiile noastre, șobolanii au primit radiații de frecvență radio în întreg corpul lor, prin contrast cu oamenii, care sunt expuși în cea mai mare parte într-o anumită zonă, acolo unde țin telefonul. În plus, nivelurile de expunere și duratele studiilor noastre au fost mai mari față de ceea ce experimentează oamenii", a declarat dr. John Bucher, cercetător în cadrul Programului Național de Toxicologie al americanilor.

Cel mai scăzut nivel de expunere utilizat în cadrul studiilor a fost egal cu expunerea maximă locală a țesuturilor permisă în prezent pentru utilizatorii de telefoane mobile, iar cel mai mare nivel de expunere din studii a fost de patru ori mai mare decât nivelul maxim permis.
"Credem că legătura dintre radiația de radiofrecvență și tumorile la șobolanii masculi este reală, iar experții externi au fost de accord cu aceasta", a spus Bucher, potrivit Medicalxpress.com.

Rețelele 2G și 3G sunt încă folosite pentru apeluri telefonice

Studiile NTP au avut nevoie de mai mult de 10 ani pentru a fi finalizate și reprezintă cea mai completă evaluare făcută până în prezent a efectelor asupra sănătății animalelor expuse la RFR. Rețelele 2G și 3G au fost standard atunci când studiile au fost proiectate și sunt încă folosite pentru apeluri telefonice și mesaje text.

"În studiile noastre am reușit să controlăm exact cât de mult au fost radiate animalele de radiofrecvența pe care au primit-o, ceva ce nu este posibil atunci când se studiază utilizarea telefonului mobil la om", a precizat dr. Michael Wyde, toxicolog în cadrul studiilor.

Animalele au fost adăpostite în camere special concepute și construite pentru aceste studii. Expunerea la RFR a început în uter pentru șobolani și la vârste cuprinse între 5 și 6 săptămâni pentru șoareci și a continuat până la doi ani sau cea mai mare parte a vieții lor naturale. Expunerea RFR a fost intermitentă, la 10 minute, în total fiind de aproximativ nouă ore în fiecare zi. RSC au variat de la 1,5-6 wați pe kilogram la șobolani și 2,5-10 wați pe kilogram la șoareci.

Aceste studii nu au investigat tipurile de RFR utilizate pentru rețele Wi-Fi sau 5G

"5G este o tehnologie emergentă care nu a fost definită încă. Din ceea ce în mod curent înțelegem, probabil diferă dramatic față de ceea ce am studiat", a spus Wyde.

Pentru studiile viitoare, NTP construiește camere de expunere mai mici pentru RFR, ceea ce va facilita evaluarea tehnologiilor de telecomunicații mai noi. Aceste studii se vor concentra pe dezvoltarea unor indicatori fizici măsurabili, sau biomarkerilor, a efectelor potențiale ale RFR. Acestea pot include modificări ale măsurătorilor, cum ar fi deteriorarea ADN-ului în țesuturile expuse, care pot fi detectate mult mai devreme decât cancerul.

Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente a nominalizat telefonul mobil RFR pentru studiul efectuat de NTP datorită utilizării publice pe scară largă a telefoanelor mobile și a cunoștințelor limitate privind efectele potențiale ale sănătății datorate expunerii pe termen lung. NTP va trimite rezultatele acestor studii la FDA și la Comisia Federală pentru Comunicații, care va revizui informațiile pe măsură ce vor continua să monitorizeze noi cercetări privind efectele potențiale ale RFR.
Puteți consulta studiul aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel