Exercițiul mental care te poate ajuta să adormi mai rapid. Calmează mintea și înlătură gândurile agitate care te mențin treaz noaptea

exercitiul mental amestecare cognitiva Foto: Freepik @bilahata
Amestecarea cognitivă și alte tehnici moderne sunt tot mai utilizate pentru combaterea insomniei, dar eficiența lor diferă de la persoană la persoană.

Vezi și: Ceaiul verde: o băutură simplă, dar cu beneficii complexe pentru minte și corp. Ce se întâmplă dacă bei prea mult

Amestecarea cognitivă este un exercițiu mental care distrage atenția, similar cu număratul oilor. Acesta poate ajuta la reducerea anxietății legate de somn pentru unele persoane, dar pentru altele, poate provoca mai mult stres.

Menținerea unei bune igiene a somnului este mai eficientă pentru calitatea generală a somnului. Utilizatorii TikTok au folosit trucuri pentru a adormi mai ușor, iar una dintre cele mai recente tendințe este „amestecarea cognitivă”.

Ellen Wermter, asistentă medicală și specialist în medicina comportamentală a somnului la Better Sleep Council, explică faptul că amestecarea cognitivă este un joc de cuvinte care distrage atenția și poate ajuta la adormire. Cu toate acestea, unii oameni pot găsi această practică stresantă, deoarece devin anxioși cu privire la timpul necesar pentru a adormi.

Dacă nu reușiți să vă odihniți suficient, ar putea merita să încercați jocul de amestecare cognitivă, atât timp cât știți când să renunțați la el dacă vă ține treaz în loc să vă adoarmă.

Amestecarea cognitivă este o metodă simplă de aranjare a cuvintelor în minte. Mai întâi, alegeți un cuvânt la întâmplare și scrieți-l în minte. Vizualizați prima literă a cuvântului, cum ar fi „m”. Faceți o listă cu toate celelalte cuvinte care încep cu acea literă în capul dumneavoastră. Apoi, creați liste pentru literele următoare ale cuvântului original.

@denverskindoc Stitch w/ @sidneyraz say goodbye to the Sunday Scaries and fall asleep quickly with this doctor approved sleep hack! #sleephack #todayilearned #wishiknew #howtofallasleepfaster #cognitiveshuffling #cognitiveshuffle #sleephelp #doctor #medicine #sleep #sundayscaries #doctorhack #fallingasleep #anxiety ♬ original sound - Dr. Scott Walter | Derm

De ce amestecarea gândurilor ar putea ajuta la somn?

Amestecarea cognitivă este o tehnică care imită procesul natural al creierului de trecere prin gânduri aleatorii înainte de a adormi. Este similară cu număratul oilor și nu necesită multă putere cerebrală, dar poate necesita exercițiu pentru a o stăpâni.

Cu toate acestea, nu va funcționa pentru toată lumea, deoarece poate adăuga efort la somn și poate înrăutăți lucrurile.

Specialistul în somn Alicia Roth avertizează că, cu cât depunem mai mult efort de somn, cu atât este mai dificil să dormim. Amestecarea cognitivă poate fi, de asemenea, o provocare pentru cei care se luptă cu vizualizarea cuvintelor și scrierea lor în cap, cum ar fi cei cu dislexie. În general, amestecarea cognitivă este o tehnică potențial benefică pentru îmbunătățirea somnului.

Foto: Freepik @sobartea

Alte metode pentru a adormi mai ușor

TikTok a stârnit interes pentru trucurile de somn, cum ar fi „mocktailul fetei somnoroase” și lipirea buzelor cu bandă adezivă. Cu toate acestea, menținerea unei bune igiene a somnului este cel mai eficient mod de a îmbunătăți somnul.

Sleepy Girl Mocktail, un videoclip TikTok creat de Gracie_Norton, a câștigat popularitate datorită combinației sale de suc pur de cireșe amare, pulbere de magneziu și un strop de suc prebiotic. Creatoarea susține că această băutură este eficientă atunci când se luptă cu somnul. Rețeta include ½ cană de suc pur de cireșe amare, 1 lingură de pulbere de magneziu și un strop suc acidulat.

Lainey Younkin, dietetician pentru pierderea în greutate la Lainey Younkin Nutrition, crede că cireșele sunt în mod natural bogate în melatonină, un hormon care semnalează organismului să meargă la culcare.

Cu toate acestea, datele disponibile privind rezultatele somnului și consumul de suc de cireșe amare sunt mixte. Un studiu care a implicat jucătoare de hochei pe iarbă de elită a arătat că consumul de suc de cireșe amare timp de cinci zile a îmbunătățit calitatea somnului, în timp ce un alt studiu a arătat că adulții cu insomnie au experimentat mai mult timp de somn.

În ciuda datelor contradictorii, consumul de suc de cireșe amare implică foarte puține riscuri.

Citește și: Dismorfia corporală: lupta cu imaginea de sine. O perspectivă asupra căutării perfecțiunii fizice și impactul său negativ asupra sănătății mintale

Utilizatorii TikTok au promovat utilizarea bandajului bucal pentru a-i ajuta să doarmă toată noaptea și pentru a preveni infecțiile sinusurilor. Cu toate acestea, experții avertizează că această practică ar putea fi periculoasă pentru unele persoane.

Respirația nazală ajută la filtrarea prafului și a alergenilor, la umidificarea aerului și la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, poate fi folosită ca tehnică de relaxare și metodă de control al anxietății.

Cu toate acestea, nasul congestionat poate duce la sforăit, somn agitat și somnolență excesivă în timpul zilei. Respirația cu gura deschisă, în special respirația orală cronică, poate avea efecte negative asupra sănătății orale și este asociată cu sforăitul, obstrucția căilor respiratorii și apneea obstructivă în somn.

Pentru a îmbunătăți somnul, evitați mesele copioase târziu în noapte și păstrați-vă dormitorul întunecat și răcoros. Pentru a adormi, evitați cofeina seara, orele constante de culcare și trezire, nicotina, exercițiile fizice mai devreme în zi și alcoolul seara.

Eliminați distragerile, cum ar fi zgomotul televizorului sau al ecranului computerului, cu cel puțin o oră înainte de culcare. Evitați să puneți prea multă presiune asupra dumneavoastră pentru a vă perfecționa rutina de somn, deoarece nu există un mod „corect” sau „greșit” de a vă relaxa și de a vă pregăti pentru somn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism

Crossuri externe

pixel