Exercițiile fizice, ce efect au asupra inimii la bătrâni

Greutate sub control
Exercițiile fizice sunt benefice pentru oricine, dar studii recente au arătat că cei mai mari beneficiari ai acestora sunt vârstnicii, care au cel mai adesea probleme cardiace.

Boala cardiacă este principala cauză de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei, fiind responsabilă pentru 1 din 4 decese. În fiecare an, aproximativ 610.000 de oameni din SUA mor de boli de inimă, în timp ce aproximativ 735.000 de persoane suferă de atac de cord.

Adulții cu vârsta peste 65 de ani au un risc mai mare decât ca tinerii să sufere boli de inimă, deoarece inima se schimbă odată cu vârsta.

Boala cardiacă este o cauză semnificativă a dizabilității, potrivit National Institute on Aging, care observă că aceasta afectează capacitatea persoanelor în vârstă de a fi active și de a duce o viață de calitate.

Acum, un nou studiu a confirmat beneficiile exercițiului fizic atât pentru abilitatea fizică, cât și pentru sănătatea mintală, indiferent de vârstă.

De fapt, persoanele în vârstă pot beneficia cel mai mult. Studiul, care este prezentat în Canadian Journal of Cardiology, a arătat că persoanele în vârstă obțin cele mai multe beneficii fizice și psihologice din programele de reabilitare, deși au cea mai mică reprezentare.

Motivul pentru acest lucru poate fi faptul că medicii recomandă prea puțin persoanelor în vârstă centrele de reabilitare și îi încurajează prea puțin să fie activi fizic.

De ce le aduc beneficii exercițiile fizice

Exercițiile fizice obișnuite pot regla bătăile inimii, pot scădea tensiunea arterială, ușurează stresul, stimulează starea psihică și îmbunătățește eficiența oxigenului. De asemenea, ajută la pierderea excesului de greutate corporală, ceea ce poate ajuta inima. Poate favoriza o recuperare mai rapidă și, uneori, chiar poate reduce nevoia de medicamente.

Cu cât persoana este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul de complicații și cu atât mai rapid se va dereriora starea fizică după un eveniment cardiac, cum ar fi un atac de cord. Drept urmare, au mult mai multe de câștigat din activitatea fizică.

Cercetătorii o rezumă spunând: „Îmbătrânirea este asociată cu mai mulți factori, cum ar fi inflamația crescută sau stresul oxidativ, care predispun oamenii la boli cardiovasculare. Ca urmare, pacienții vârstnici sunt de obicei mai puțin în formă decât cei mai tineri."

Studiu concentrat pe beneficii fizice și psihologice

Acest studiu și-a propus să compare răspunsurile persoanelor tinere și vârstnice la un program de reabilitare cardiacă. Ceea ce diferențiază această cercetare față de alte studii este concentrarea sa atât asupra beneficiilor fizice, cât și psihologice ale exercițiului fizic pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani.

Cercetătorii de la Facultatea de Științe ale Sportului din Universitatea Burgundia Franche-Comté din Dijon, Franța, au examinat 733 de persoane care au primit recomandare la un program de reabilitare cardiacă de 25 de sesiuni la Clinique Le Rosiers din Dijon pe o perioadă de aproape 3 ani.

Echipa a împărțit participanții în trei grupe, în funcție de vârsta lor: sub 65 de ani, 65-79 ani și 80 de ani sau mai mult. Ei au evaluat toți participanții, atât fizic cât și psihologic, pentru probleme precum anxietatea și depresia.

Oamenii de știință au descoperit că, deși toți participanții ți-au îmbunătățit starea în câteva săptămâni - nu numai fizică, ci și psihologică - cei care au avut la început cele mai mari deficiențe fizice care au avut cele mai mari beneficii.

Exercitiile fizice s-au dovedit, de asemenea, deosebit de benefice pentru cei cu varsta de peste 65 de ani care se confruntau cu simptome de depresie.

„Aceste îmbunătățiri vor avea cu siguranță un impact pozitiv mare asupra independenței și calității vieții pacienților și ar putea ajuta atât clinicienii cât și pacienții să realizeze cât de benefică poate fi mișcarea fizică”.

Cercetătorii speră că raportul îi va încuraja pe clinicieni să vadă beneficiile oferite de persoanele în vârstă la programele de reabilitare și să îi încurajeze să participe.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel