Ești stresat? Aceste 9 alimente ar putea să te ajute

Stresul  Foto: Karolina Grabowska, de la Pexels
Alimentația este extrem de importantă pentru sănătatea fizică. Se pare, însă, că nu doar atât, ci și pentru cea psihică. Iată nouă alimente care ne pot ajuta să gestionăm stresul și efectele pe care le are în organism.

Viața rapidă, bazată pe tehnologie, lasă oamenilor puțin timp pentru a trăi o viață confortabilă, fără stres. Nu numai că acest stil de viață crește nivelul de stres, dar are capacitatea de a ne afecta sănătatea. Numeroasele căderi și depresii succesive ale vieții nu fac decât să adauge aceste probleme, ducând la probleme de sănătate fizică și mintală.

Aceste niveluri ridicate de stres ne obligă adesea să apelăm la alimente nesănătoase, care fac mai mult rău decât bine organismului. Ar trebui să monitorizați ceea ce mâncați, deoarece acesta vă afectează cu adevărat starea emoțională.

Credeți sau nu, mâncarea poate ajuta la scăderea nivelului de cortizol și la ținerea la distanță a bolilor de sănătate mintală.

Nouă alimente care te pot ajuta să scapi de stres

Pește gras

Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3, care conține acid alfa-linolenic care poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății. Puteți include somon, macrou și păstrăv în dietă.

Ouă

Ouăle întregi sunt bogate în nutrienți, deoarece conțin multe minerale, aminoacizi, antioxidanți și proteine. De asemenea, sunt bogate în colină, care joacă un rol crucial în sănătatea creierului și poate proteja împotriva stresului.

Pătrunjel

Această plantă nutritivă conține radicali liberi care ajută la protejarea stresului oxidativ, care este asociat cu multe boli, inclusiv depresia și anxietatea. De asemenea, conține carotenoide, flavonoide și uleiuri volatile, toate având proprietăți antioxidante puternice și ajută la reducerea inflamației.

Usturoi

Stresul te poate face să te simți obosit și poate să aibă un impact enorm asupra sistemului tău imunitar. Usturoiul este un aliment bogat în antioxidanți care neutralizează radicalii liberi din organism și ameliorează stresul.

Ciocolata neagră

Acele pofte de ciocolată induse de stres pot fi justificate până la urmă. Ciocolata neagră este un aliment excelent care reduce stresul. Studiile au descoperit că ciocolata neagră poate ajuta la scăderea nivelului hormonilor de stres la persoanele care se simt stresate.

Curcumă (turmeric)

Turmericul conține curcumină, un compus bioactiv care poate ajuta la reducerea anxietății prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ. Crește nivelul de serotonină și dopamină, ceea ce poate ajuta și persoanele care suferă de anxietate și depresie.

Cereale integrale

Potrivit cercetărilor, consumul de carbohidrați sănătoși poate crește temporar nivelul de serotonină - un hormon care stimulează starea de spirit și reduce stresul. Consumul de alimente precum cartofi dulci și cereale integrale poate ajuta la acest lucru. Cu toate acestea, ar trebui să vă asigurați că mâncați carbohidrați sănătoși, nerafinați.

Avocado

Avocado este bogat în acizi grași omega-3, fitochimice, fibre și alți nutrienți esențiali care pot ajuta la reducerea stresului și a anxietății, la creșterea concentrației și la îmbunătățirea stării de spirit. Un studiu publicat în Nutrition Journal a sugerat că includerea fructului avocado în dietă poate îmbunătăți calitatea aportului de nutrienți și poate reduce riscul de sindrom metabolic - un grup de afecțiuni care includ hipertensiune arterială și obezitate.

Nuci (oleaginoase)

Nucile, migdalele, fisticul sau alunele conțin nutrienții esențiali, inclusiv vitaminele B, magneziu, vitamina E și zinc - toate acestea întăresc sistemul imunitar și ajută organismul să gestioneze nivelul de stres.

Alte sfaturi pentru a vă ajuta să gestionați stresul includ:

- Cheia pentru gestionarea stresului este să mâncați o dietă sănătoasă și echilibrată. Alimentele menționate mai sus vă pot ajuta.

- Afirmați-vă sentimentele, opiniile sau convingerile pentru a evita să vă frustrați sau supărați.

- Faceți exerciții regulate pentru a evita stresul.

- Reduceți alcoolul și fumatul.

- Stabiliți-vă limite și învățați să spuneți „nu” solicitărilor, pentru a evita crearea de stres excesiv.

Notă: Consultați un medic înainte de a face orice modificări importante în rutina zilnică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel