Epuizare dată de căldură sau accident vascular cerebral (AVC) dat de căldură: cum faci diferența între ele

Diferența dintre epuizare și accident vascular cerebral dat de căldură. Foto: Pixabay
Este important să facem diferența dintre ce înseamnă epuizare dată de căldură și un accident vascular cerebral (AVC) provocat de căldură. Cunoașterea semnelor și simptomelor acestor două condiții ar putea salva viața ta sau a unei persoane dragi.

Din start trebuie să știți că dacă vă confruntați cu o epuizare dată de căldură pentru o perioadă lungă de timp, aceasta poate duce la apariția unui accident vascular cerebral dat de căldură. Acest tip de AVC poate apărea rapid dacă este foarte cald sau dacă faceți exerciții fizice intense ori dacă munciți prea mult pe căldură. De aceea, este important să faceți diferența și să începeți tratamentul la primele semne de epuizare termică.

„Expunerea la căldură excesivă provoacă pierderea de lichide și creșterea temperaturii corpului. Acest lucru poate apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent la copii și persoanele în vârstă. Expunerea prelungită la temperaturi atmosferice ridicate, expunere de scurtă durată la temperatura atmosferică foarte mare (nu este necesară expunerea directă la soare), muncă manuală grea la temperaturi ridicate și umiditate mare, boli cronice pre-existente și alcoolism sunt unii dintre factorii care predispun. Într-un mediu cald, organismul pierde căldură prin redirecționarea circulației sanguine la nivelul pielii și prin transpirație. Transpirația abundență poate duce la o pierdere excesivă de lichide și de săruri, cea ce poate duce la epuizare. Această stare nu este întotdeauna foarte severă, dar, în cazul în care expunerea la căldură continuă, mecanismele normale de răcire ale organismului cedează, temperatura corpului crește și astfel poate avea loc un accident vascular cerebral. Accidentul vascular cerebral cauzat de căldură pune în pericol viață și este o urgență medicală”, arată Dr. Magdalena Zidu, medic primar Medicină internă și medic specialist Reumatologie, de la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”. 

Simptomele legate de un accident vascular cerebral provocat căldură sau epuizarea dată de căldură pot fi foarte grave. Dezvoltarea crampelor musculare poate fi primul indiciu că dezvolți ua dintre aceste două afecțiuni legate de căldură.  Evident un accident vascular cerebral provocat căldură este mult mai grav decât epuizarea dată de căldură. 

SIMPTOME de epuizarea dată de căldură:

- transpirație abundentă
- oboseală
- crampe musculare
- greață și vărsături
- senzație de instabilitate și leșin
- durere de cap

Dacă expunerea la căldură continuă, temperatura corpului crește și apare insolația, cauzând simptome cum ar fi :

- respirație rapidă, superficială
- stare de confuzie și dezorientare
- convulsii
- piele palidă, rece, strălucitoare

SIMPTOME de accident vascular cerebral de căldură: 

- Temperatura corpului ridicată. O temperatură centrală a corpului de 39,4 - 40 grade Celsius sau mai mare, obținută cu un termometru rectal, este semnul principal al unui AVC dat de căldură, notează experții de la Mayo Clinic.

- Stare mentală sau comportament modificat. Confuzia, agitația, vorbirea neclară, iritabilitatea, delirul, convulsiile și coma pot rezulta din insolație.

- Alterarea în transpirație. În cazul insuficienței provocate de vremea caldă, pielea dvs. se va simți fierbinte și uscată la atingere. Cu toate acestea, în cazul insuficienței provocate de exerciții fizice intense, pielea dvs. se poate simți uscată sau ușor umedă.

- Greață și vărsături. Este posibil să vă simțiți rău la nivelul stomacului sau să aveți vărsături.

- Pielea înroșită. Pielea dvs. poate deveni roșie pe măsură ce temperatura corpului crește.

- Respirație rapidă. Respirația dvs. poate deveni rapidă și superficială.

- Frecvența cardiacă de curse. Pulsul poate crește semnificativ, deoarece stresul de căldură pune o povară extraordinară asupra inimii pentru a vă ajuta să vă răcoriți corpul.

- Durere de cap. 

Cum se acționeză în aceste situații

„Fără o intervenție rapidă, un accident vascular cerebral cauzat de căldură poate provoca starea de comă în câteva minute. Moartea poate fi cauzată de insuficientă renală, insuficientă cardiacă acută sau din cauza unor leziuni ale creierului datorate căldurii”, atrage atenția Dr. Magdalena Zidu.

Epuizarea provocată de căldură trebuie tratată rapid: 

- În cazul în care bănuiți un accident vascular cerebral provocat de căldură, persoană trebuie dusă cât mai curând posibil la o unitate medicală de urgență!

- sunați la 112, pentru că dacă nu faceți diferența între epuizare și AVC date de căldură, viața persoanei afectate este în pericol.

- Majoritatea celor care au suferit de epuizare provocată de căldură își revin în câteva ore. 

- Persoana afectată de epuizare trebuie să stea într-un loc răcoros, practic răciți-o prin orice mijloace disponibile - puneți-o într-o cadă rece de apă sau sub un duș rece, udați-o cu un furtun de grădină, folosiți un burete cu apă rece, folosiți un ventilator sau duceți-o într-o cameră cu aer condiționat, puteți să îi puneți pachete de gheață sau prosoape reci și umede pe cap, gât, la axile și inghinal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel