Epilepsie, diagnostic dificil în lipsa crizelor

Epilepsie. Foto: Pixabay
Epilepsia este o boală care poate fi foarte înșelătoare. Diagnosticarea ei este ușoară atunci când există semne motorii evidente (convulsii), însă adevărata provocare este la persoanele non – convulsive. Iată cea mai bună metodă de a pune diagnosticul în astfel de cazuri, dar și cum trebuie abodate cazurile de epilepsie la copii.

Speakerii sesiunii „Neuroscience", din cadrul a Congresului Clubului Regal al Medicilor, au prezentat importanța monitorizării EEG în diagnosticul epilepsiei la copii și adulți. Potrivit medicului neurolog Bogdan Florea, de la Spitalul Regina Maria, diagnosticarea acestei boli este ușoară atunci când există semne motorii evidente (convulsii), însă adevărata provocare este la persoanele non- convulsive.

În status epileptic (interval de 30 de minute în care crizele sunt repetate, iar pacientul nu își revine la starea inițială între crize) nonconvulsiv, singura soluție este electroencefalografia (EEG).

Sunt pacienți în comă, internați la terapie intensivă, care nu au convulsii, deci nu îți dai seama că ar putea fi vorba de o epilepsie. Aceștia trebuie monitorizați EEG cât mai rapid, deoarece fiecare oră de întârziere în diagnosticarea și intervenția în statusul epileptic non- convulsiv crește rata de mortalitate cu 1-2%. Dacă ratăm diagnosticul de status epileptic non- convulsiv timp de 2 zile, rata mortalității este între 48% și 96%", a explicat dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog.

Un copil epileptic ar trebui să facă o electroencefalogramă ziua și una noaptea

În ceea ce privește diagnosticarea epilepsiei la copii, acesta este un proces extrem de complex. Potrivit dr. Raluca Teleanu, medic primar neurologie pediatrică, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu", un copil epileptic ar trebui să facă, în mod normal, o electroencefalogramă de zi și obligatoriu una de noapte.

Noi facem de câțiva ani și polisomnografie pentru diferite tipuri de epilepsie care apar noaptea sau pentru a diferenția manifestările clinice de somn. Viitorul înseamnă să dăm acces la investigații performante copilului epileptic încă din prima zi de viață. Cu ajutorul acestor investigații, reușim să punem un diagnostic corect, să schimbăm cumva prognosticul acestei boli. Epilepsia la nou- născut este atipică, un bebeluș nu face crize epileptice clasice: el poate da puternic din picioare și, fără un EEG, nu putem stabili un diagnostic clar", a explicat specialistul.

Dr. Raluca Teleanu a prezentat, în cadrul sesiunii, și beneficiile sistemul ambulator holter EEG, cu care pot fi monitorizați acasă copiii care nu suportă spitalizarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel