Endorfinele: ce sunt și cum să le crești în mod natural. Trucul cu ciocolata neagră sau mâncare picantă

Endorfine - Foto: Freepik @infobiswajit76
Ce sunt endorfinele și cum vă puteți crește endorfinele din corp în mod natural.

Endorfinele sunt substanțe chimice produse de creier care au rolul de a reduce senzația de durere și de a induce sentimente de euforie sau plăcere.

Ele sunt clasificate ca neurotransmițători și au efecte similare cu ale morfinei sau ale altor opioide, de aceea sunt adesea numite "hormoni fericirii" sau "hormoni plăcerii".

În plus, endorfinele lucrează pentru a îmbunătăți stările de plăcere, râsul și mâncarea delicioasă. Endorfinele acționează în sistemul nervos central pentru a crește producția și acțiunea dopaminei, hormonul plăcerii și al recompensei.

Endorfinele sunt eliberate în timpul exercițiilor fizice, ceea ce poate împiedica mușchii să simtă durere. Starea de relaxare pe care o poți simți după exerciții fizice se datorează endocannabinoizilor, substanțe chimice produse în mod natural în organism care îți oferă o senzație de calm și o anxietate redusă. Unii profesioniști din domeniul sănătății prescriu chiar exerciții fizice ca tratament adjuvant pentru depresie și anxietate.

Există mai multe moduri de a vă crește endorfinele în mod natural

Exercițiile fizice

Exercițiile fizice sunt binecunoscute pentru efectele sale de stimulare a stării de spirit și pentru rolul său în scăderea simptomelor de depresie și anxietate. Pur și simplu să faci o plimbare rapidă sau o plimbare blândă cu bicicleta poate provoca o creștere a endorfinelor. 20-30 de minute de mișcare pe zi vă pot ajuta să vă creșteți nivelul de endorfine.

Râsul

Râsul declanșează eliberarea de endorfine în organism. Uitați-vă la comedii, petreceți timp cu prietenii veseli sau încercați tehnici de terapie prin râs. Acest lucru poate ajuta la reducerea durerii, a stresului, la scăderea tensiunii arteriale și la sprijinirea sistemului imunitar.

Muzica

Ascultarea muzicii preferate poate stimula eliberarea de endorfine și poate îmbunătăți starea de spirit. În plus, studiile arată că ascultarea muzicii în timpul exercițiilor vă poate ajuta să vă antrenați mai mult, atenuând disconfortul și promovând o dispoziție pozitivă.

Ciocolata neagră

Anumite alimente pot stimula endorfinele mai mult decât altele iar ciocolata neagră este una dintre ele. Ciocolata neagră este bogată în compuși polifenolici care declanșează creierul să elibereze endorfine. De asemenea, conține o cantitate mică de cofeină, despre care s-a văzut că are efecte de stimulare a stării de spirit. 

Meditația și respirația profundă stimula producția de endorfine.

Prin practici de meditație și tehnici de respirație profundă puteți reduce nivelul de stres și puteți

Meditația îl ajută pe cineva să devină mai atent și mai prezent. Activează sistemul nervos parasimpatic, ceea ce reduce sistemul de răspuns la stres al organismului.

Consumul de alimente picante

Substanțele chimice active din alimentele picante, precum ardeiul iute, pot stimula eliberarea de endorfine în organism. 

Endorfinele sunt atât de importante pentru stimularea stării de spirit și atenuarea răspunsului la durere. Cu toate acestea, există cazuri în care nevoia constantă de endorfine poate fi un lucru rău. Este posibil să devii dependent de sentimentul euforic produs de anumite activități în care se eliberează endorfine, ceea ce poate provoca o dependență de exerciții fizice sau alte sporturi potențial periculoase. 

Este important să găsiți o combinație de activități care să vă facă să vă simțiți bine și să vă potențeze nivelul de endorfine într-un mod sănătos și plăcut. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel