Endometrioza profundă: ce trebuie să știi. Dr. Elvira Brătilă, avertisment pentru paciente: Nu cresc în câteva luni, ele sunt formate cu ani în urmă

Endometrioza - Foto: Freepik @Flowo
EXCLUSIV
Ce este endometrioza profundă și când devine endometrioza severă. Medicul Elvira Brătilă avertizează pacientele.

Endometrioza profunda este o formă rară și severă de endometrioză care s-a răspândit în organele din apropierea sau din interiorul cavității pelvine.

Aceasta poate afecta vezica urinară, intestinele, sistemul reproductiv și alte organe și cauzează inflamații care duc la formarea de țesut cicatricial numit aderențe.

"Endometrioza profundă înseamnă că leziunea de endometrioză, deci mucoasa endo-uterină care depășește sfera cavilității uterine și începe să se implanteze oriunde în pelvis, cavitatea abdominală poate și torace, înseamnă profundă în momentul în care depășește 5mm de suprafața unde s-a implantat.

Iar în momentul în care această leziune depășește 1cm sigur că ai posibilitatea s-o simți la un examen clinic atent și să o vezi la o examinare ecografică.

Și aici ar mai fi un lucru foarte important de a atras atenția pentru paciente, pentru că de multe ori ele urmăresc chiar prin RMN-uri repetate și au făcute din 2 în 2 ani sau unele chiar își fac anual RMN. 

RMN n-o să aducă date în plus. 

Leziunile de endometrioză profundă nu evoluează repede de la an la an.

Un chist endometriozic poate să crească în câteva luni, dar aceste leziuni de endometrioză profundă nu cresc în câteva luni, ele sunt formate cu ani în urmă și atunci întotdeauna, dacă pacienta se plânge de ceva și dacă tu ca și clinician nu găsești cauza, poate nu o găsești tu, dar poate că ea are o cauză și o trimiți la altul, care poate vede sau caută o boală sau o știe mai bine decât bine și sigur îi găsește o cauză a tuturor simptomelor", a declarat dr. Elvira Brătilă, în emisiunea Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Medicul a subliniat că atunci când endometrioza necesită tratament chirurgical, în special în cazurile cu afectare gastrointestinală, este esențială prezența unei echipe multidisciplinare, incluzând un specialist în chirurgie generală.

Cu toate acestea, diagnosticul ar trebui să fie realizat de un ginecolog, deoarece multe paciente sunt operate de chirurgi generaliști care poate nu recunosc boala.

"În momentul în care endometrioza necesită tratament chirurgical, sunt forme, spre exemplu cele cu afectare gastrointestinală, în care sigur trebuie să ai echipă multidisciplinară cu un specialist de chirurgie generală.

Dar diagnosticul trebuie să fie apanajul ginecologului, pentru că sunt multe paciente care vin operate de chirurgi de chirurgie generală și poate nu recunosc neapărat boala, văd că e o obstrucție, operează pacienta în ocluzie, specialitatea respectivă, în momentul în care nu pune un diagnostic corect, n-are nicio vină.

Este boala care trebuie să aparțină ginecologului", a completat medicul.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel