Emoțiile negative în pandemie. Psiholog:  Frica este o emoție normală. Să ne centrăm pe SOLUȚII

Coronavirus carantina. Foto: Pixabay
Un psiholog a explicat cum să ne gestionăm emoțiile negative, în contextul pandemiei. Ea a arătat, de asemenea, că important este să nu ne lăsăm copleșiți de aceste emoții și să rămânem raționali.

Criza sanitară prin care trece întreaga omenire ne afectează atât fizic, cât și emoțional.
Un psiholog a postat pe pagina sa de socializare câteva rânduri în care explică cum să ne păstrăm echilibrul emoțional și să nu ne lăsăm copleșiți de gândurile negative. Acestea fac parte din viața noastră, nu trebuie să fugim de ele, însă este foarte important să rămânem raționali, să nu intrăm în panică.

Iată ce a scris psihologul Cecilia Ardusătan: 

„Dragii mei, mă gândesc că vremurile pe care le trăim nu sunt cele mai simple, mai ușoare. Fiecare din noi trăim stări diverse. Unii simțim frică pentru ziua de mâine, frica că ne vom îmbolnăvi, că ne vom pierde persoane dragi, că ne vom pierde locul de muncă, că nu ne vom mai permite să trăim decent, că nu vom face față la ceea ce urmează în și după CRIZA CORONA. Dragii mei, frica este o emoție normală în aceste vremuri, ne poate mobiliza, ne poate proteja viața, dar PANICA ne poate distruge, ne predispune la anxietate, atacuri de panică, obsesii, psihoze etc. S-a făcut la un moment dat un experiment prin care s-au adus doua cuști, într-o cușcă au pus un miel și în alta un lup... ce credeți că s-a întâmplat? Mielul murit de frică. 
Ce-am vrut să scot în evidență... că atât gândirea negativă, cât și cea pozitivă fac parte din stările psihologice normale ale persoanelor. Atenție! În funcție de stare, avem tendința de a privi lucrurile într-un mod negativ sau pozitiv. Aceste gânduri pe care le avem sunt răspunsul mintii la evenimentele vieții. Știți câte gânduri ne trec prin minte într-o zi? Aproximativ 40.000. Știți cât la sută sunt negative? 90%!
Nu fugiți de ele... sunt partea de întuneric din voi. Toți suntem compuși din lumini și umbre. Acceptați aceste stări, dar concentrați-vă pe găsirea de soluții și astfel le veți transforma.
Gândurile negative pot fi constructive dar și distructive. Depinde de noi în ce direcție vrem să meargă viața noastră. În această perioadă avem nevoie mai mult decât oricând de a rămâne pozitivi, în primul rând pentru a fi cât mai sănătoși, pentru a supraviețui în situații de mare risc.
Haideți să încercăm împreună ( toți suntem parte din acestă poveste) să ne centrăm pe SOLUȚII și pe aspectele pozitive, pe gândirea pozitivă . Gândirea pozitivă atrage binele, sănătatea, frumosul, pacea, echilibrul, liniștea.
Exersați această gândire, alegeți câteva afirmații pozitive care să vi se potrivească. Exemplu: „Totul este bine-n lumea mea!", „Viața mă susține!", „Aleg să văd partea pozitivă și soluțiile în viața mea!" etc. Spuneți-le de 2, 3 ori pe zi. Observați-vă gândurile, dacă sunt negative, opriti-vă! Schimbați-le în ceva rațional, pozitiv imediat. Propuneți-vă măcar 21 de zile să nu le mai permiteți gândurilor negative să vă facă agenda. Odihniți-vă, mâncați echilibrat, beți APĂ! 
HAI, CAPUL SUS! SUNTEM TOȚI ÎN ASTA ! MERGEM ÎNAINTE! CURAJUL NU ÎNSEAMNĂ LIPSA FRICII, ÎNSEAMNĂ SĂ MERG MAI DEPARTE CHIAR DACĂ SIMT FRICA!”

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel