EMA, aprobare: Pfizer și Moderna, vaccinurile anti-COVID-19 utilizate de la 6 luni

ema aprobare pfizer si moderna. FOTO: Freepik @jcomp
EMA a aprobat utilizarea vaccinurilor anti-COVID-19 de la Pfizer și Moderna pentru copiii de peste 6 luni.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri seară că a aprobat utilizarea încă de la vârsta de şase luni a vaccinurilor Pfizer şi Moderna, care au devenit astfel primele seruri anti-COVID-19 autorizate în UE pentru persoanele cu vârste mai mici de cinci ani, informează AFP, potrivit Agerpres.

În paralel, EMA a recomandat autorizarea unui vaccin adaptat al companiei Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5, precum şi tulpina originală de SARS-CoV-2.

Vezi și: România, codașă la noile tratamente. Bianchi (ARPIM): Durează 899 de zile de la aprobarea medicamentelor la nivel european și apariția în România

EMA a recomandat ”utilizarea la copiii cu vârste cuprinse între 5 luni şi 4 ani a vaccinului Comirnaty”, produs de Pfizer, şi ”utilizarea la copiii cu vârste de la 6 luni la 5 ani a vaccinului Spikevax”, produs de Moderna, a anunţat agenţia într-un comunicat.

Dozele celor două vaccinuri prevăzute pentru aceste grupe de vârstă sunt mai slabe în raport cu dozele folosite pentru adulţi, au explicat specialiştii de la EMA.

Astfel, la copiii din grupa de vârstă 6 luni - 4 ani, vaccinul pediatric Comirnaty poate fi administrat în schema primară de vaccinare care cuprinde trei doze, în timp ce la copiii din grupa de vârstă 6 luni - 5 ani, vaccinul pediatric Moderna poate fi administrat în schema primară de vaccinare care conţine două doze.

Vezi și: FDA: Vaccinul anti-COVID al Moderna, eficient și sigur la copii

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a ajuns la concluzia că ”beneficiile aduse de Comirnaty şi Spikevax la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 4 sau 5 ani, respectiv, prevalează în faţa riscurilor”, subliniind totodată că efectele secundare sunt în general uşoare sau moderate şi că acestea se ameliorează în doar câteva zile după vaccinare.

Vaccinul adaptat al companiei Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5 a fost recomandat pentru adulţi şi pentru copiii cu vârste de peste 12 ani care au beneficiat deja de o primă vaccinare împotriva COVID-19. Un alt vaccin Moderna, care ţinteşte varianta de Omicron BA.1 şi tulpina originală a noului coronavirus, a fost deja autorizat de EMA încă din luna septembrie.

Omicron şi subvariantele sale au fost dominante până acum la nivel mondial pe întreaga durată a anului 2022, înlocuind cu rapiditate variantele precedente Alfa şi Delta.

Recomandările formulate de CHMP vor fi transmise Comisiei Europene, care va adopta decizii finale, ce vor deveni aplicabile în toate statele membre din UE, a precizat EMA.

EMA a avertizat în septembrie că pandemia de COVID-19 este ”încă în curs de desfăşurare” şi a cerut ţărilor din UE să demareze programe de vaccinare cu doze de rapel împotriva COVID-19 înainte de sosirea iernii.

Vezi și: EMA, avertisment despre pandemia Covid: În curs de desfăşurare în Europa

Cât de periculoase sunt BA.4 și BA.5, noile tulpini COVID. Imbri, despre lockdown: Valuri vor mai fi! Nu știu dacă se vor mai numi pandemie

Anunțul făcut de OMS, cu privire la cele două subtulpini Omicron de coronavirus, BA.4 și BA.5, este menit să avertizeze că pandemia este încă departe de a fi trecut. 

Mai mult, că ar putea să ne facă surprize dacă nu suntem prudenți.

Întrebat de posibilitatea existenței unui nou val, în contextul datelor venite dintre OMS, medicul Emilian Imbri, fostul manager al Spitalului "Victor Babeș" din Capitală, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, că ar putea fi orice fel de val, nu numai de Omicron. În plus, ne-a spus astfel cât de periculoase sunt variantele BA.4 și BA.5

 

”De ce? Pentru că ați văzut că s-au ridicat practic toate restricțiile. Oficial, neoficial, toate țările se deschid în speranța să mai recupereze ceva din partea de turism, ani de zile au suferit, deci un val 6 de Omicon s-ar putea să vină”, a afirmat medicul Emilian Imbri.

În privința reintroducerii unor restricții sau chiar al unui lockdown, dr. Emilian Imbri a precizat că nu va fi cazul, argumentându-și afirmația astfel: ”Cred că în momentul în care toți vom vedea că o să crească numărul de infectări, cu Omicron să spunem, după ce OMS a anunțat prezența celor două subtulpini, mai contagioase, atât Ministerul Sănătății, cât și fiecare dintre noi în parte, sunt convins că vom lua singuri măsurile de autoprotejare. 

Adică ne vom pune din nou masca și vom încerca să ne ferim atât cât ne putem feri. Nu cred că vom ajunge, avem deja experiență, ne-am instruit, nu știu dacă vom mai ajunge la niște restricții oficiale de genul lockdown-ului”, a mai spus Emilian Imbri. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Bilanț COVID-19, 20 octombrie. Vezi aici cifrele și incidența pe județe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel