Elixirul tinereții, descoperit într-un compus din mere

Elixirul tinereții ar putea fi un un compus chimic care se găsește în multe tipuri de fructe, precum merele sau căpşunele. Un studiu realizat Universitatea din Minnesota a arătat că acest compus poate încetini procesul de îmbătrânire, informează Medical News Today.

Fisetina, un flavonoid care se găsește în mod natural în mere, dar și în alte fructe și legume – căpşuni, respectiv ceapă sau castraveţi, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii recunoscute.

În cadrul studiului, prezentat în publicația EBioMedicine, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, au testat 10 flavonoide, printre care și fisetina, pe şoareci.

Cum apare îmbătrânirea

Experții spun că un factor cheie în procesul de îmbătrânire al oamenilor este „senescenţa celulară” sau îmbătrânirea celulei. Din momentul în care o celulă intră în acest stadiu, ea nu mai este capabilă să se dividă. Când acest lucru se întâmplă, celula transmite semnale organismului care indică sistemului imunitar să elimine celula deteriorată.

Oamenii tineri pot uşor să înlăture celule senescente, însă odată cu înaintarea în vârstă, procesul devine mult mai dificil de realizat. Din această cauză, la persoanele în vârstă are loc o acumulare de celule deteriorate, care înseamnă practic procesul de îmbătrânire, cu toată suita de semne și manifestări: riduri, uzura articulațiilor, încărunțirea părului, boli degenerative.

Elixirul tinereții, un prim pas a fost făcut

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au încercat să identifice ce fel de substanțe ar avea cele mai bune efecte pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.

Din cele 10 flavonoide testate pe parcursul studiului, cele mai bune efecte le-a avut fisetina. În testele realizate în laborator, când şoarecilor li s-a aplicat fisetină, nivelul celulelor senescente din animale a a scăzut sensibil, prelungind speranţa de viaţă şi contribuind la o sănătate mai bună.

„Aceste rezultate sugerează că putem să extindem perioada vieții sănătoase, a stării de sănătate, chiar către sfârşitul vieţii", a declarat profesorul Paul D. Robbins de la Universitatea din Minnesota, unul dintre autorii studiului. Totuși, cercetătorii consideră că acesta este doar primul pas în vederea unei analize mai ample, legate inclusiv de doza optimă pentru un efect optim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel