Află mai multe despre acest compus...
Electrocardiograma sau EKG-ul reprezintă înregistrarea activității electrice produsă de fibrele musculare ale inimii. Mușchiul inimii, numit miocard, se contractă ritmic ca răspuns la un stimul electric produs de nodul sinusal și transmis musculaturii inimii.
Prin intermediul aparatului de electrocardiogramă se realizează o reprezentare grafică a acestor stimuli electrici, explică, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, Dr. Cristina Maria Stroi, medic specialist medicină internă, cu competență în ecografie generală și Doppler vascular.
Electrocardiograma este o procedura neinvazivă și nedureroasă care poate fi repetată de câte ori este nevoie fără a produce efecte asupra pacientului.
Înregistrarea se efectuează cu pacientul în decubit dorsal, adică întins pe pat cu față în sus. Se folosesc electrozi atașați de diverse dispozitive de prindere (clești pentru membre, ventuze pentru torace). Aceștia se atașează la nivelul extremităților fiecărui membru (mâini și picioare) direct pe piele. Alți șase electrozi se fixează pe torace într-o ordine standard, pe suprafață de proiecție a inimii. În anumite cazuri (exemplu suspiciune de infarct miocardic posterior) electrozii se pot atașa și pe spate, pe linia omoplatului.
Pentru un mai bun contact al electrozilor cu tegumentul de obicei se folosește un gel conductor aplicat la nivelul electrozilor. În cazul bărbaților, când pilozitatea toracică poate împiedică contactul dintre tegument și electrod, se recomandă o epilare prealabilă a zonei toracice.
În timpul înregistrării electrocardiogramei pacientul trebuie să stea nemișcat și să respire liniștit. El nu va resimți niciun disconfort. Este posibil că doctorul să recomande în timpul procedurii ca pacientul să inspire adânc, această manevră ajutând la corectitudinea înregistrării. Durata investigației este de regulă scurtă necesitând cu tot cu pregătire maxim cinci minute, arată Dr. Cristina Maria Stroi.
Este o investigație care se adreasează tuturor pacienților cu probleme cardiace cunoscute, cu suspiciune de boli cardiace sau celor sănătoși, dar care au factori de risc cardio-vasculari prezenți, precum fumat, obezitate, diabet zaharat, etc.
EKG-ul se efectuează atunci când există durere în piept (suspiciune de ischemie cardiacă sau de inflamație a sacului din jurul inimii = pericard), când există dificultate în respirație, palpitații (putând identifica tulburări de ritm cardiac), amețeli și leșin.
Pacienții cunoscuți cu hipertensiune arterială trebuie să efectueze și ei periodic această investigație pentru a putea vedea dacă pereții inimii s-au îngroșat (hipertrofiat).
O altă categorie de persoane care trebuie să efectueze această investigație sunt cele asimptomatice (fără durere, fără alte acuze), dar care au un istoric familial de boli cardiace.
De asemenea investigația este utilă și pentru a verifică atât eficacitatea cât și eventualele efecte secundare ale diverselor tratamente pe care pacienții le urmează, arată Dr. Cristina Maria Stroi.
Persoanele care efectuează muncă fizică grea, este necesar ca la angajare să efectueze o electrocardiogramă screening. De asemenea, sportivii de performanță trebuie să efectueze periodic această investigație.
Fiind o investigație fără riscuri și neinvazivă, electrocardiograma se poate face încă de la naștere dacă este necesară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Află mai multe despre acest compus...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Cercetătorii au realizat o...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...