EG.5, noua variantă de COVID, în România. Adrian Marinescu: Transmiterea se face cu ușurință

eg - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
EXCLUSIV
EG.5, noua variantă de COVID, face deja victime și în România. S-au înregistrat cazuri de infecții cu noua tulpină de coronavirus.

EG.5, noua variantă de COVID, a fost înregistrată și la noi în țară. EG.5 este o variantă COVID recentă, foarte apropiată de variantele XBB care au circulat în SUA în ultimele șase luni. În special, conține o mutație specială care este cunoscută pentru a eluda o parte din imunitatea pe care o obțineți după o infecție sau vaccinare. 

Deși denumirea "EG" poate sugera o formă nouă a virusului, de fapt, aceasta este o subdiviziune a tulpinii recombinante din familia Omicron, reprezentând o modificare treptată a virusului în locul unei schimbări evoluționare majore, precum tulpina originală Omicron.

Potrivit OMS, EG.5 poartă o mutație suplimentară de aminoacizi F456L în proteina spike în comparație cu părintele XBB.1.9.2. și XBB.1.5. În cadrul liniei EG.5, subvarianta EG.5.1 prezintă o mutație suplimentară Q52H în spike și reprezintă 88% din secvențele disponibile pentru EG.5 și pentru descendenții săi.

Vezi și: West Nile, alertă în România. 3 decese într-o săptămână din cauza înțepăturii de țânțari. Cum recunoști semnele

Cum știm cu ce variantă suntem infectați

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, a vorbit în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News, despre tot ce trebuie să știm despre noua variantă de COVID.

”Există virusuri care nu țin cont doar de partea sezonieră. Cel mai bun exemplu este pandemia, care ne-a arătat că SARS-COV2 a rezistat și la căldură și la frig. Nu l-a omorât nici frigul, nu l-a omorât nimic. Infecția cu SARS-COV2 deși e în acea conviețuire armonioasă, nu înseamnă că nu avem cazuri. Există chiar și variante virale noi, EG.5, și sunt destul de multe cazuri. Sunt ușoare, dar trebuie să le luăm în calcul. 

Pentru a știi ce variantă avem, trebuie să facem secvențiere. Institutul Matei Balș a făcut această secvențiere încă din momentul de început al pandemiei, și, chiar cu foarte multă vreme înainte de pandemie când am secvențiat diverse microorganisme.

Avem și noi varianta nouă de virus. În momentul în care un virus rămâne în circulație, el are diverse variante virale pentru că se produc mutații. Nu înseamnă că sunt mult diferite, dar există. Atunci când va fi ca o variantă virală să devină predominantă într-un loc din lume, pentru că nu există granițe, ajunge și în Europa, și în România”, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș.

Vezi și: Propolisul, elixirul natural cu proprietăți de vindecare. Scade tensiunea și colesterolul, menține funcționarea rinichilor și curăță plămânii. Cum trebuie să îl consumi

Cum se transmite și cât de periculoasă este noua variantă de COVID

”Se aproximează că varianta nouă este de circa 30% din toate cazurile. O variantă virală veche este înlocuită de una nouă. Nu este un capăt de țară. Nu avem spitalele pline la terapie intensivă. Este tot o subvariantă care ține de Omicron, tot forme ușoare, tot o transmitere care se face cu ușurință. 

Trebuie să urmărim, prin secvențiere, care este trendul, ca să știm spre ce evoluție ne îndreptăm. Din punct de vedere științific nu sunt diferențe semnificative pentru populație, mai ales pentru starea de sănătate a populației. Nu este o variantă agresivă. Nu este precum varianta Delta.

Deși avem o creștere, nu foarte mare, dar este o creștere, nu există o diferență semnificativă. Adică nu există mai multe internări, nu sunt complicații și lucrurile se întâmplă la un proces destul de mic”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel