Efectele sedentarismului, combătute cu câteva minute de mișcare. Reduc glicemia, tensiunea și oboseală

efectele sedentarismului combatute cu cateva minute. FOTO: Freepik @tonodiaz
Câteva minute de pauză, în zilele de lucru, sunt benefice pentru combaterea efectelor sedentarismului asupra sănătății, fizice și mintale. Care este pauza minimă pe care trebuie să o luați dacă lucrați la birou.

Sedentarismul se definește ca fiind o activitate ușoară, sub 1,5 met (metabolic), adică în momentul în care stăm pe scaun, la birou, stăm pe canapea, la televizor, toate aceste activități reprezintă sedentarism. Sedentarismul poate avea un impact negativ asupra sănătății, atât fizice, cât și mentale.

Iar un număr tot mai mare de persoane se află în această situație, cu o postură nepotrivită sau chiar cu afecțiuni la nivelul vederii, lucru care s-a văzut în special în ultimii ani, când pandemia a mutat parte dintre activități în remote sau chiar program de lucru hibrid, un ultima vreme.

Un studiu recent a arătat cum se pot reduce, în numai câteva minute, din efectele pe care le are petrecerea zilnic de multe ore pe scaun, notează Science Alert.

5 minute de pauză, suficiente

În cadrul cercetării, 11 persoane sănătoase, de vârstă medie, au fost puși să stea pe scaun, timp de 8 ore, cât durează o zi de lucru standard, timp de o săptămână. Potrivit sursei menționate, într-un dintre zile subiecții au stat pe scaun toate cele 8 ore, cu pauze scurte pentru a merge la toaletă.

În celelalte zile ale studiului au fost testate mai multe strategii pentru a întrerupe statul pe scaun al persoanelor participante la studiu.

Astfel, într-o zi s-a încercat un mers ușor timp de 1 minut la fiecare jumătate de oră, în timp ce în altă zi s-a indicat varianta de 5 minute de mers la fiecare jumătate de oră, iar scopul studiului a a fost de a descoperi care este cea mai mică perioadă de timp de mers pe jos care ar compensa din efectele nocive ale statului pe scaun.

Iar printre măsurători au fost incluse modificările glicemiei și ale tensiunii arteriale, știut fiind faptul că acestea două sunt principalii factori de risc pentru bolile de inimă, ca parte din sedentarism.

 În urma acestor măsurători, cercetătorii au constatat că o plimbare ușoară de 5 minute la o jumătate de oră a fost singura strategie care a redus substanțial nivelul glicemiei din sânge comparativ cu zilele în care subiecții au stat toate cele 8 ore pe scaun.

Mai mult, cele 5 minute au reduc cu aproape 60% creșterea bruscă a glicemiei după masă.

Pe de altă parte, mai spun cercetătorii, pauzele mai mici de 5 minute sunt suficiente pentru reducerea tensiunii arteriale.

Vezi și: Fractura de gleznă, cauze, factori de risc, diagnostic. Medic, despre tratament: Incorect, poate duce la boala artrozică

Pauza, bună și pentru sănătatea mintală

Pe lângă beneficiile legate de nivelul glicemiei și al tensiunii arteriale, cercetătorii susțin că cele 5 minute de pauză au adus beneficii și în ceea ce privește sănătatea mintală.

Astfel, în timpul studiului, subiecții au avut de completat un chestionar în care să își evalueze starea mintală. În urma acestor chestionare a reieșit că cele 5 minute de plimbate ușoară la fiecare 30 de minute au redus senzația de oboseală, mai mult, le-a și dat participanților o dispoziție mai bună și i-a ajutat să se simtă mai energici.

Totodată, mai spun cercetătorii, o astfel de plimbările de 5 minute făcute la o oră au fost suficiente pentru a stimula starea de spirit și reduce senzația de oboseală.

Rezultatele, importante pentru combaterea efectelor sedentarismului

Aceste rezultat sunt foarte importante, în contextul ăn care persoanele care petrec mult timp pe scaun sunt mai predispuse pentru dezvoltarea bolilor cronice, care includ diabet de tip 2, boli de inimă, demență și anumite tipuri de cancer.

Sedentarismul este unul dintre factorii principali în ceea ce privește creșterea riscului de moarte prematură, astfel că rezultate acestui studiu, publicat în Medicine & Science in Sports & Exercise, vin ca o gură de oxigen în combaterea efectelor pe care le are asupra sănătății în general acest stil modern de lucru, ce uneori ține legați de scaune.

2. -imagine fara descriere- (young-professional-businessman-uses-computer-work-office_30577300.jpg)FOTO: Freepik @boggy

Mai mult decât atât, având în vedere varietatea activităților care necesită o ședere prelungită, șoferi în transportul în comun, de exemplu, care nu își pot lua pauza de 5 minute, cercetătorii caută și alte strategii care să combată efectele sedentarismului.

De asemenea, atunci când se poate, este indicat să coborâți cu o stație înainte de cea în care ar trebui să o faceți când mergeți spre serviciu sau spre casă și să parcurgeți distanța pe joi. Deși poate dificil la început, dacă vă creați o rutină veți avea de câștigat, orice pas pe jos poate ajuta în combaterea sedentarismului.

Sedentarismul, învins cu 30 de minute de mișcare pe zi. Dr. Hâncu: Este de fapt un medicament.

Potrivit dr. Anca Hâncu, specialist în boli metabolice, pentru un adult,  ca să combată sedentarismul sunt necesare între 150 și 300 de minute pe săptămână.

”Nu toată lumea poate merge la sala de sport, nu toți sunt antrenați, dar să pornească cu o plimbare ușoară în jurul casei, în parc. Eu îi încurajez de exemplu, pe pacienții mei, care poate nu au făcut, sunt sedentari de ani de zile, începeți cu 10 minute, de plimbare în jurul blocului, continuați cu 12, 15 minute.

Orice progres contează și vedeți fiecare minut în plus este un beneficiu pentru sănătatea voastră. Dăm la o parte pastilele și aducem activitatea fizică.

Oricând se poate, fiecare are propriul său ritm. Sigur, dimineața avem mai multă energie și avem o performanță mai bună, seara se poate să ne agite, dar trebuie să facem o activitate foarte intensă ca să ne agite, însă o plimbare în aer liber va fi benefică”, a spus medicul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Hiperkalemia, hiperpotasemie: ce este și cum se manifestă. Care este doza de potasiu recomandată și unde se găsește

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel