Efectele pozitive ale exercițiilor fizice asupra neuropatiei periferice induse de chimioterapie. Ce tip de exerciții sunt cele mai benefice pentru pacienții de cancer

neuropatie periferica Foto: Freepik
Exercițiile fizice pot reduce semnificativ neuropatia periferică indusă de chimioterapie, oferind o metodă accesibilă și eficientă de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer.

Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine a constatat că antrenamentul neuromuscular poate reduce apariția neuropatiei periferice induse de chimioterapie (NPIC) cu 50 până la 70 %. Neuropatia periferică indusă de chimioterapie, un efect secundar al chimioterapiei, poate provoca durere cronică și probleme de echilibru și întrerupe terapia.

Nu există niciun tratament farmacologic direct pentru aceasta. Descoperirile reprezintă un pas interesant către tratarea NPIC, în special pentru că este un proces ușor, fără costuri exagerate.

Cercetătorii au efectuat un studiu randomizat pe 158 de persoane care luau terapii împotriva cancerului oxaliplatin sau alcaloizi vinca. Studiul a împărțit cohorta în trei grupuri: formare sensorimotorie, vibrații ale întregului corp și tratament ca de obicei.

Pe parcursul unei perioade de cinci ani, grupul de control a dezvoltat NPIC de aproape două ori mai mult decât cei din oricare dintre celelalte două grupuri. Participanții din cele două grupuri de exerciții fizice au avut o mai bună calitate a vieții, rate mai mici de mortalitate și mai puțină nevoie de a ajusta medicația, care poate apărea adesea atunci când NPIC are un efect semnificativ asupra unei persoane.

Poate ajuta la prevenirea leziunilor nervoase cauzate de chimioterapie

Un studiu a găsit o modalitate relativ ușoară și accesibilă de a trata neuropatia periferică indusă de chimioterapie (NPIC), o afecțiune care nu are remediu farmacologic. Aceasta ar putea perturba tratamentele de chimioterapie și ar putea cauza alte probleme.

Dr. Diana Garrett, specialist clinic în ortopedie și director de program al serviciilor de terapie fizică la Centrul de sănătate Providence Saint John's, consideră că beneficiile exercițiilor fizice pentru pacienții cu cancer sunt din ce în ce mai acceptate.

Exercițiul a fost asociat cu reducerea riscului general de cancer, a ratei de mortalitate și a recurenței, cele mai puternice dovezi fiind găsite în cancerul de sân și de colon. Studiul susține cercetările anterioare care susțin că exercițiile fizice reduc riscul de apariție a neuropatiei periferice induse de chimioterapie.

Ar fi interesant să vedem aceste studii extinse la eșantioane mai mari, diferențiind între cancerele specifice și riscul de NPIC și incluzând diferite medicamente de chimioterapie pentru a vedea potențialul de atenuare a simptomelor.

Citește și: Ritmul circadian și riscul de diabet: ce trebuie să știi. Impactul somnului neregulat asupra sănătății metabolice

Foto: Freepik @EyeEm

Activitatea fizică poate ajuta tratamentul cancerului

Un studiu realizat de Yale Cancer Center și Yale School of Public Health a constatat că activitatea fizică poate reduce semnificativ apariția nefropatiei pulmonare obstructive cronice (NPIC), o toxicitate comună legată de chimioterapie. Studiul, care a fost primul care a examinat prevenirea NPIC la pacienții cu chimioterapie, a constatat că antrenamentul senzorimotor și antrenamentul cu vibrații ale întregului corp au fost eficiente în reducerea apariției NPIC cu 50% până la 70%.

Studiul a constatat că au fost necesare doar sesiuni de două ori pe săptămână de 15-30 de minute pe sesiune, demonstrând potențialul exercițiilor fizice în prevenirea CIPN. Aceasta este o etapă importantă pentru prevenirea NPIC.

Vezi și: Zincul, mineralul esențial pentru sănătatea metabolică și imunitară. Importanța lui în recuperarea post-traumatică

Ce fel de exerciții sunt benefice pentru pacienții cu chimioterapie

Dr. Garrett recomandă 30 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe zi pentru pacienții cu cancer, de preferință plăcute. Programul Exercise for Cancer Patients (EXCAP), un program de mers aerobic progresiv și de rezistență la domiciliu, a fost validat pentru impactul său asupra mai multor sisteme de organe, inclusiv asupra sistemelor cardiovascular și imunitar.

Exercițiile fizice regulate cresc activitatea celulelor imunitare, în special a limfocitelor și a celulelor ucigașe naturale. Mecanismul efectului exercițiilor fizice asupra neuropatiei periferice induse de chimioterapie nu este pe deplin înțeles, dar poate fi legat de menținerea forței musculare în timpul tratamentului și de creșterea fluxului sanguin către nervii periferici.

Dr. Irwin a citat costul scăzut și comoditatea unui mic angajament săptămânal ca beneficii semnificative pentru persoanele care se confruntă cu neuropatie periferică indusă de chimioterapie (NPIC).

Orientările actuale privind activitatea fizică pentru pacienți includ exerciții aerobice, plimbări rapide și sesiuni de antrenament de rezistență / forță. Această intervenție ar putea fi ușor transpusă în practica clinică și în exercițiile la domiciliu datorită intensității scăzute, duratei scurte și costului minim. Sunt necesare mai multe studii pentru a replica aceste constatări și pentru a testa o versiune la domiciliu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel