De ce să apelezi la medicamente...
Medicul Vasi Rădulescu explică pe pagina sa unul dintre avantajele (medical vorbind) pe care le-a adus pandemia: el spune că virusul gripal a început să piardă din diversitate, făcând, astfel, mai simplă realizarea vaccinurilor antigripale.
Iată ce a scris el:
Virusurile gripale evoluează continuu, pentru a se sustrage apărării imune dezvoltate de organism pentru a lupta cu boala. Dar, după 2012, unul dintre subtipurile de virusuri gripale tip A – H3N2 a început să se comporte diferit. Virusurile se modifică mereu, se îndepărtează din ce în ce mai mult cu fiecare an care trece de forma inițială ș transformă procesul de alegere a versiunii H3N2 care trebuie inclusă în vaccinurile antigripale într-o sarcină din ce în ce mai provocatoare.
Cu cât este mai mare diferența genetică între versiunile virusurilor, cu atât este mai mare probabilitatea alegerii greșite pentru vaccin. Vaccinul care protejează în mod rezonabil împotriva uneia ar putea avea rezultate slabe dacă cealaltă s-ar dovedi a fi tulpina dominantă într-un anumit sezon. De fapt, tocmai asta s-a întâmplat în sezonul 2017-18, când vaccinul antigripal nu a reușit să protejeze trei sferturi dintre persoanele vaccinate din SUA împotriva tulpinii H3N2 aflate în circulație.
Dar o creștere neașteptată a pandemiei Covid-19 ar fi putut rezolva această problemă pentru noi – sau cel puțin a făcut diversitatea gripei mai ușor de gestionat. Cu măsurile de suprimare Covid, cum ar fi purtarea măștii, închiderea școlilor și restricțiile de călătorie, care au condus ratele de transmitere a gripei la scăderea la niveluri istorice în întreaga lume, se pare că una dintre cladele (variantele) H3N2 ar fi dispărut.
Același fenomen s-ar fi putut întâmpla și cu una dintre cele două subtipuri de virusuri gripale B, cunoscute sub numele de B / Yamagata. Niciunul dintre ei nu a fost observat de peste un an. De fapt, martie 2020 a fost ultima dată când secvențele virale din B / Yamagata sau clada H3N2 cunoscută sub numele de 3c3. au fost încărcate în bazele de date internaționale folosite pentru a monitoriza evoluția virusului gripal. Experții speră că virusurile din această generație vor dispărea definitiv.
Există două familii cheie de virusuri gripale care cauzează boli la oameni, gripa A și gripa B. Două subtipuri de virusuri gripale A se transmit în prezent în rândul oamenilor, H1N1 și H3N2. În cadrul acestor două subtipuri se află subclasificări sau clade, virusurile H3N2 având mai multă diversitate decât H1N1.
Gripa B nu are subtipuri, dar virusurile sale se împart în două „descendențe”, B / Victoria și B / Yamagata. În trecutul nu prea îndepărtat, doar unul dintre virusurile B a fost inclus în vaccinurile antigripale în fiecare an, dar acum majoritatea mărcilor sunt quadrivalente – includ câte o versiune a fiecărui virus H1N1 și H3N2 și ambele variante de virusuri B. „Lucrăm atât de mult pentru a obține vaccinuri quadrivalente … și acum, dacă Yamagata a dispărut cu adevărat, atunci vaccinul trivalent ar fi din nou în regulă”, a spus Ben Cowling, expert în gripă la Universitatea din Hong Kong.
De fapt, Cowling este printre sceptici atunci când vine vorba de întrebarea dacă B / Yamagata a dispărut de fapt. La fel și Cécile Viboud, epidemiolog gripal la Centrul Internațional Fogerty al Institutului Național de Sănătate. „Este greu să excludem”, a spus Viboud, adăugând că aceste virusuri ar putea circula la niveluri scăzute în locuri care nu utilizează măsurile de prevenție, cum ar fi purtarea măștilor și distanțarea socială pe care alte țări le-au folosit pentru a suprima transmiterea Covid. „Lumea este un loc foarte mare.” Măsurile utilizate pentru a încetini răspândirea Covid-19 au avut un impact dramatic asupra transmiterii unui număr mare de virusuri respiratorii. Gripa, virusul sincițial respirator și multe dintre celelalte forme care ne afectează în timpul sezonului rece și gripal au lipsit în timpul pandemiei.
Citește continuarea aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce să apelezi la medicamente...
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...