Educația academică poate încetini îmbătrânirea creierului. STUDIU

RMN creier. Foto: Anna Shvets, de la Pexels
Beneficiile unei educații bune și ale învățării pe tot parcursul vieții se extind până la bătrânețe, arată un nou studiu. Descoperirile inițiale ale unui studiu pe termen lung arată că anumite procese degenerative sunt reduse în creierul cadrelor universitare. Creierul lor este mai capabil să compenseze limitările cognitive și neuronale legate de vârstă.

O educație bună este o modalitate excelentă de a începe o carieră de succes și de a-ți dezvolta personalitatea. Dar poate educația să aibă și un efect pozitiv asupra creierului nostru pe măsură ce îmbătrânim? O echipă de cercetători din cadrul Programului prioritar de cercetare universitar „Dynamics of Healthy Aging”, condusă de Lutz Jäncke, profesor de neuropsihologie la Universitatea din Zurich, a explorat acum această întrebare într-un studiu pe termen lung (link direct studiu).

Cercetătorii au urmărit peste 200 de cetățeni în vârstă, timp de peste șapte ani. Participanții la studiu nu sunt afectați de demență, au inteligență medie până la peste medie și duc o viață socială extrem de activă. Ei au fost examinați neuro-anatomic, precum și neuro-psihologic folosind imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) la intervale regulate. Pe baza unor analize statistice complexe, cercetătorii au reușit să arate că educația academică a avut un efect pozitiv asupra degenerescenței creierului asociată vârstei.

Pete albe și găuri negre

În teza sa de doctorat, autorulprincipal dr Isabel Hotz a folosit, printre altele, metode automate noi pentru a studia așa-numitele lacune și hiperintensități ale substanței albe. Aceste procese degenerative au apărut ca „găuri negre” și „pete albe” pe imaginile digitale. Motivele pentru aceasta nu sunt încă cunoscute și pot avea de-a face cu infarctele cerebrale mici, neobservate, fluxul sanguin redus sau pierderea căilor nervoase sau a neuronilor. Acest lucru poate limita performanța cognitivă a unei persoane, în special atunci când degenerarea afectează regiuni cheie ale creierului.

Descoperirile au arătat că, pe parcursul a șapte ani, cetățenii în vârstă cu studii academice au arătat o creștere semnificativ mai mică a acestor semne tipice de degenerare a creierului. „În plus, academicienii au procesat informațiile mai rapid și mai precis – de exemplu, atunci când se potrivesc litere, numere și modele. Scăderea performanței lor de procesare mentală a fost în general mai scăzută”, a rezumat Hotz.

Atingerea rezervelor

Descoperirile se adaugă la descoperirile inițiale ale altor grupuri de cercetare, care au descoperit că educația are un efect pozitiv asupra îmbătrânirii creierului. Studiile anterioare sugerează, de asemenea, că viteza de procesare mentală depinde de integritatea rețelelor neuronale din creier. Dacă aceste rețele sunt afectate, viteza de procesare mentală scade.

Chiar dacă până acum nu a fost găsită nicio legătură cauzală între educație și reducerea degenerării naturale a creierului, următorul lucru pare cel puțin probabil: „Bănuim că un nivel ridicat de educație duce la o creștere a rețelelor neuronale și cognitive pe parcursul vieții oamenilor, și că își formează rezerve, ca să spunem așa. La bătrânețe, creierul lor este, de aseea, mai capabil să compenseze orice deficiențe care apar", spune neuropsihologul Lutz Jäncke. Este, de asemenea, posibil ca creierele care sunt active până la vârsta înaintată să fie mai puțin susceptibile la procesele de degenerare, adaugă neuropsihologul, deși acest lucru ar trebui verificat în continuarea studiului pe termen lung în curs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel