Ecografia focalizată poate preveni convulsiile la unii pacienți cu epilepsie. STUDIU

poza cu caracter descriptiv epilepsie
Ultrasunetele concentrate în anumite regiuni ale creierului pot ameliora și preveni convulsiile la o parte dintre pacienții cu epilepsie rezistentă la tratament, arată un nou studiu. 

Rezultatele unui studiu publicat în jurnalul Epilepsia (link direct studiu) sugerează că ultrasunetele concentrate, care pot fi utilizate pentru a viza în mod neinvaziv circuitele din creier, pot fi benefice pentru unii pacienți cu epilepsie care suferă de convulsii și care nu răspund la medicamentele anti-convulsii standard.

În studiul în cauză, din șase pacienți cu convulsii rezistente la medicamente, doi pacienți au avut mai puține convulsii în decurs de trei zile de la efectuarea ultrasunetelor focalizate. 

Cu toate acestea, un pacient a prezentat semne de convulsii subclinice mai frecvente (care nu sunt resimțite de individ).

Testele imagistice (RMN) realizate după tratament nu au evidențiat efecte negative ale ultrasunetelor concentrate asupra creierului pacienților. 

În schimb, un pacient a raportat că a simțit căldură pe scalp în timpul tratamentului, iar un pacient a prezentat tulburări temporare de memorie care s-a rezolvat în trei săptămâni, au notat autorii studiului. 

„Neuromodularea este un tratament alternativ pentru epilepsia rezistentă la medicamente. În comparație cu modalitățile actuale utilizate în neuromodularea pentru epilepsie, ultrasunetele focalizate pot accesa regiuni mai profunde ale creierului și se pot concentra asupra țintei principale a rețelei epileptice într-o abordare relativ mai puțin invazivă”, a declarat doctorul Hsiang-Yu Yu, de la Taipei Veterans General Hospital din Taiwan, care este autorul principal al studiului. 

„Rezultatele acestui studiu dau o nouă speranță și aruncă o lumină nouă asupra posibilităților de tratament pentru pacienții cu epilepsie rezistentă la medicamente”, a conchis el. 

Cum gestionezi crizele de epilepsie

Dr Vasi Rădulescu a postat, recent, pe pagina sa de Facebook, 10 sfaturi pe care trebuie să le urmeze persoanele cu epilepsie și cei din jurul lor atunci când se produce o criză cu convulsii.

„Epilepsia este o afecțiune neurologică în care anumite zone din creier descarcă haotic impulsuri. Apar crize, unele majore, greu de gestionat. Când ambele emisfere sunt cuprinse de valuri de impulsuri, starea de conștiență se pierde. Trebuie să știți cum să ajutați eficient o persoană care trece printr-o criză de epilepsie”, a scris medicul, continuând cu sfaturile:

 1. Păstrați-vă calmul. Criza poate fi severă, cu spasme ample, cu expectorații, cu căzătură puternică. Respirați adânc și interveniți prompt.

2. Dacă observați că persoana tinde să cadă, prindeți-o și lăsați-o ușor pe jos, să nu se lovească. O poziție laterală poate fi deosebit de utilă, pentru a nu aspira conținut din stomac, în caz de vărsătură.

3. Persoana în criză trebuie lăsată într-o poziție lejeră. Nu blocați spasmele cu brațele, ci lăsați criza să se desfășoare natural.

4. Asigurați-vă că persoana nu are ceva strâns pe gât sau torace și poate respira bine.5. Nu-i introduceți nimic în gură! Cu atât mai puțin degetele. Limba nu și-o poate înghiți nimeni. În schimb, o contracție puternică a mandibulei poate cauza o mușcătură severă.

6. Uitați-vă la un ceas și vedeți câte minute ține criza. La peste 5, sunați imediat la 112. Veți suna și dacă există sufocare, cianoză (tendință de albăstrire a țesuturilor periferice) sau dacă persoana s-a lovit și sângerează.

7. În cazuri izolate, o criză severă poate genera stop cardiorespirator. Veți verifica respirația, eventual și pulsul la carotide, iar în caz de lipsă a acestor elemente veți începe imediat masajul cardiac extern și altcineva va anunța serviciul 112.

8. De cele mai multe ori, persoana își revine spontan. Stați aproape, calmați-o, oferiți-i apă, asigurați-vă că respiră bine.

9. Dacă persoana sau anturajul nu știe nimic de diagnosticul de epilepsie, recomandați prezentarea la un spital de neurologie, fără întârziere.

10. Crizele pot fi variate. La cele minore, doar cu absențe, fiți aproape și rămâneți vigilenți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel