Ecografia Doppler arterială la picioare, ce este și cine trebuie să o facă

Ecografia Doppler studiază fluxul sangvin din cord și din vase. FOTO: Laurus Caramfil
Tot ce trebuie să știi despre Ecografia Doppler arterială la picioare, când trebuie făcută această investigație și cum te pregătești pentru ea. 

Ecografia Doppler arterială este o tehnică ce permite evaluarea și vizualizarea arterelor, utilă în special dacă acestea sunt îngustate în anumite teritorii prin formarea de plăci de aterom (plăci de colesterol) sau trombi (cheaguri de sânge).  Dar ce presupune ea?  

Ecografia Doppler arterială este o metodă neinvazivă și presupune folosirea unui ecograf cu sonda dedicată explorărilor vasculare, cu posibilitatea de a observa anatomia arterelor (traiect, perete, conținut), dar și funcționalitatea lor (gradul de înfundare) prin măsurarea vitezelor coloanei de sânge.

Cine ar trebui să facă ecografia arterială

Majoritatea pacienților cu indicație de efectuare a ecografiei arteriale acuză dureri la nivelul membrelor inferioare (gambă, coapsă, fesă) la efort, care se ameliorează în repaus (claudicație intermitentă). Un simptom nespecific este senzația permanentă de picioare reci și obosite, însoțită frecvent de amorțeală, notează experții de la Spitalul Militar Central Carol Davila din București.

De multe ori, examenul este solicitat de medici ca screening în diferite boli precum diabet zaharat, la pacienții fumători care au valori crescute ale colesterolului sau, în anumite situații, înaintea unor intervenții chirurgicale cardiovasculare sau ortopedice.

La pacienții revascularizați, metoda poate fi utilizată pentru monitorizarea eficienței tratamentului chirurgical (by-pass arterial) sau intervențional (angioplastie cu balon sau stent).

Cum te pregătești pentru ecografia arterială

Tehnica nu presupune o pregătire specială, iar atunci când este indicată periodic, ar trebui efectuată cu același aparat, de către același medic, pentru a crește sensibilitatea măsurătorilor.

De obicei se efectuează la ambele picioare, comparativ, dar există situații în care medicul sau pacientul solicită examinarea unui singur membru.

În practică, nu de puține ori, se solicită concomitent efectuarea ecografiei venoase, deoarece patologia arterială poate să fie asociată unei afectări venoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel