Echinaceea, adevărul despre puterile ei vindecătoare. STUDII

Echinacea (Echinaceea). Foto: Mohan Nannapaneni, de la Pexels
Floarea de Echinacea este des folosită, sub formă de ceai dar și în compoziția unor creme, ca remediu natural pentru răceală, gripă și alte infecții. Se spune că ea ar avea efecte benefice asupra sistemului imunitar. Iată, însă, la ce e cu adevărat bună, pe baza studiilor științifice: 

Echinacea sau Echinaceea, pentru că ambele variante sunt acceptate în limba română, este o specie de floare care înflorește vara-târziu-toamna și este promovată de unii ca leac, de alții ca adjuvant, în tratamentul pentru răceala obișnuită și alte infecții respiratorii, pe baza ideii că ar putea stimula sistemul imunitar astfel încât să le combată mai eficient. Există nouă specii cunoscute de Echinacea (Echinaceea).

Preparatele cu Echinacea (Echinaceea) au fost promovate, de asemenea, pentru utilizare topică (aplicarea pe piele) pentru răni și probleme ale pielii. Dar iată care sunt beneficiile ei dovedite științific: 

1) Gripă și răceală

S-au făcut multe studii asupra efectului pe care Echinacea îl are în răceala obișnuită și alte infecții ale tractului respirator superior și mult mai puține legate de utilizarea florii în alte afecțiuni.

Spre exemplu, o meta-analiză din 2019 (link direct studiu) arată că „există dovezi că Echinacea ar putea avea un efect preventiv asupra incidenței infecțiilor tractului respirator superior, dar dacă acest efect este semnificativ clinic este discutabil. Nu am găsit nicio dovadă a unui efect asupra duratei infecțiilor tractului respirator superior. În ceea ce privește siguranța Echinaceei, nu există niciun risc pe termen scurt, cel puțin”. 

2) Efectul indirect asupra sistemului imunitar

Cercetări recente, cerute de Centrul Național american pentru Sănătate Integrativă și complementară (NCCIH) sugerează că efectul pe care îl are Echinacea asupra celulelor imune poate depinde de tipurile și cantitățile de bacterii din plantele Echinacea și că, de fapt, compoziția solului în care sunt cultivate plantele poate afecta această comunitate bacteriană (link direct studiu). Cu toate acestea, aceste descoperiri provin din studii de laborator asupra celulelor izolate, nu din studii efectuate la oameni.

Cât de sigur e să folosim Echinacea

1) Un studiu din 2010 (link direct studiu) arată că, de fapt, în cazul răcelii comune, „durata și severitatea bolii nu au fost semnificative statistic cu Echinaceea în comparație cu placebo”

2) Pentru majoritatea adulților, utilizarea pe termen scurt pe cale orală a Echinacea este probabil sigură; siguranța utilizării pe termen lung este incertă, arată experții NCCIH.

3) Deși s-au făcut unele cercetări preliminare privind utilizarea Echinacea în timpul sarcinii, siguranța utilizării Echinacea la femeile gravide sau în timpul alăptării rămâne incertă.

Citește și: Mare atenție la Echinaceea! Poate bloca sistemul imunitar, dacă este administrată greșit

4) Cele mai frecvente efecte secundare ale consumului prea mare de Echinacea sunt simptomele tractului digestiv, cum ar fi greața sau durerile de stomac.

5) Unele persoane au reacții alergice la Echinacea, care pot fi severe. Unii copii care participă la un studiu clinic de Echinacea (link direct studiu) au dezvoltat erupții cutanate, care ar fi putut fi cauzate de o reacție alergică.

6) Dovezile actuale indică faptul că riscul interacțiunilor dintre suplimentele de Echinacea și majoritatea medicamentelor este scăzut (link direct studiu).

7) Experții NCCIH notează (link direct sursa informației) și că nu există suficiente dovezi care să arate dacă Echinacea este utilă pentru alte afecțiuni de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel