ECDC: Administrare celei de-a treia doze de vaccin COVID-19 nu este o nevoie urgentă, ci vaccinarea celor eligibili
02 sep, 09:28

Vaccinare
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a arătat că prioritatea trebuie să fie vaccinarea cât mai multor persoane eligibile și că „nu există o nevoie urgentă” de administrare a unei doze „booster” de vaccin în populația deja vaccinată, în contextul în care Franța, Germania și Austria au pornit campaniile pentru imunizarea cu a treia doză.

„În stadiul actual al cunoștințelor, nu există o nevoie urgentă de a administra doze „booster” pentru persoanele vaccinate integral, în populația generală”, arată Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) într-un comunicat.

ECDC recomandă, însă, în linie cu poziția OMS, ca aceste doze suplimentare să fie făcute persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

„Prioritatea trebuie să fie de a vaccina persoanele eligibile care nu și-au terminat încă vaccinarea. (...) doze suplimentare trebuie deja să fie avute în vedere pentru persoane cu un răspuns limitat la prima serie de vaccinare, precum unele categorii de indivizi cu sistem imunitar compromis (spre exemplu, cei care au primit un transplant de organ)”, adaugă agenția cu sediul la Stockholm.

OMS a denunțat pe 18 august graba statelor bogate, precum Israel, Franța, Germania și Austria, de a administra o a treia doză de vaccin, subliniind că datele științifice nu au demonstrat necesitatea acesteia în stadiul actual.

G Ad:

Inocularea unei a treia doze echivalează cu „distribuirea de veste de salvare suplimentare unor persoane care au deja una, în timp ce lăsăm alte persoane să se înece fără nicio vestă de salvare”, a subliniat directorul programului pentru urgențe sanitare al OMS, dr Mike Ryan, într-o conferință de presă.

Potrivit ECDC, „toate vaccinurile autorizate în UE sunt actualmente înalt protectoare împotriva spitalizării și a formelor grave legate de COVID-19, în vreme ce un adult din trei nu este încă vaccinat integral”.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri