Află mai multe despre acest compus...
Durerile de spate reprezintă una dintre principalele cauze de invaliditate la nivel mondial. Din fericire, există măsuri care pot ajuta la prevenirea sau ameliorarea majorității episoadelor de dureri de spate, în special în cazul persoanelor cu vârsta mai mică de 60 de ani. Dacă prevenția eșuează, un simplu tratament la domiciliu și folosirea corectă a corpului vor vindeca adesea spatele în câteva săptămâni. Intervenția chirurgicală este rareori necesară pentru a trata durerile de spate.
Dr. Ioana Zamfirescu, medic specialist medicină de urgență a explicat care sunt cauzele principale ale durerilor de spate.
”În medicina de urgență noi clasificăm cauzele durerile de spate în funcție de severitatea patologiei care duce la durerea de spate sau lombară. Astfel, există urgențe amenințătoare de viață cum ar fi durerile aortei, disecția de aortă, anevrismul de aortă disecant. Există patologia vertebrală cu fractură sau luxație care interesează și secționează complet cordoanele medulare.
Există sindromul de coadă de cal care este o urgență neurochirurgicală. Totodată, există patologie urgentă, dar care nu amenință imediat viața pacientului. Acestea sunt herniile lombare, intersectarea nervilor lombari, este fractura de vertebră lombară. Sunt anumite hematoame sau abcese epidurale care apar fie spontan, fie postoperator.
Există patologie pe care noi o numim benignă care nu amenință viața pacientului. Sunt întinderile musculare, leziunile ligamentare, anumite patologii cronice reumatismale, spondilita anchilozantă sau apariția herpesului Zoster în zona lombară.
Totodată, lombar sunt resimțite și patologiile organelor intra-abdominale, nefrolitiaza, pionefrita care este infecția urinară joasă ascensionată la nivel renal, patologie ovariană, torsiunea de ovar sau boala inflamatorie pelvină. Și acestea pot da dureri lombare și între diagnosticul diferențial al durerilor de spate pe care populația generală le cunoaște”, a explicat dr. Ioana Zamfirescu, la Digi 24.
Există mai multe semne care arată că durerea de spate este o urgență medicală. În anumite cazuri, durerile de spate pot pune viața pacienților în pericol.
”Tot timpul când durerea este asociată altor semne și simptome, când nu este doar durere lombară, în cazul patologiei cardiace, în cazul patologiei aortei, durerea apare brusc, este sfâșietoare. Pacientul prezintă tegumente palide, transpirație, poate prezenta sincopă, adică pierdea stării de conștiență, poate prezenta durere toracică.
Pentru patologia lombară de cauză vertebrală, atunci când durerea este asociată tulburărilor sezoriale sau cu deficit motor, atunci când există incontinență urinară sau incontinență sfincteriană, toate acestea sunt semnale de alarmă.
Când apare febra, la un pacient oncologic, la un pacient vârstnic și durerea lombară atunci este un alt semn de alarmă. Trebuie să fie investigați cât mai repede.
Atunci când există toate aceste simptome asociate, pacientul trebuie să se prezinte cât mai repede la un serviciu de urgență, să apeleze serviciul 112. Dacă are o durere cronică pe care o cunoaște și nu există nimic asociat pe lângă aceasta, își poate administra medicația care i s-a prescris anterior pentru ameliorarea simptomelor. Poate lua legătura cu medicul curant sau cu medicul de familie”, a mai precizat dr. Ioana Zamfirescu.
Vezi și: Motivația zilei: Mulți indivizi din societatea modernă sunt ca barcagii...
Durerea de spate apare adesea fără o cauză care să apară la un test sau la un studiu imagistic. Îmbunătățirea condiției fizice și învățarea și exersarea modului de utilizare a corpului ar putea ajuta la prevenirea durerilor de spate.
”Există în medicina de urgență, în primul rând stabilizarea pacientului. Dar, dacă pacientul este stabil, noi administrăm medicație antialgică și decontracturantă dacă este o cauză vertebrală, medicație antispastică dacă este o cauză renală. Apoi, se efectuează investigații imagistice ca să putem pune diagnosticul de certitudine care este cauza exactă a durerii”, a mai spus dr. Ioana Zamfirescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Află mai multe despre acest compus...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Cercetătorii au realizat o...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...