Durerile de spate: semne că sunt date de rinichi

Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay
Cel mai adesea, durerile de spate sunt date de alte cauze, însă rareori, rinichii pot cauza unele dureri. Acestea însă sunt specifice și vin însoțite de alte simptome. Iată care:

Oamenii cred în mod obișnuit că durerile de spate pot proveni de la rinichi. Dar este mai probabil ca disconfortul dvs. să fie cauzat de spasm sau încordare musculară sau de o problemă legată de coloana vertebrală.

Rinichii sunt localizați mai sus decât își dau seama majoritatea. Așadar, durerile de spate, una dintre cele mai frecvente probleme care îi trimit pe oameni la medicii lor, sunt rareori cauzate de probleme renale.

Când durerea este legată de o problemă cu rinichii, nu numai că durerea este mai mare în spate, dar și simptomele sunt diferite.

De exemplu, o piatră la rinichi care se găsește în ureter (tubul care trece de la rinichi la vezică) provoacă valuri de durere intensă, mai degrabă decât durerea constantă a durerii lombare tipice.

Și o persoană cu o infecție renală (pielonefrita) are aproape întotdeauna febră, împreună cu dureri de flanc.

Dacă durerea este localizată în zona rinichilor, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră. Medicul vă va atinge zona pentru a vedea dacă este sensibilă. Apoi, el sau ea va comanda probabil un test de urină pentru a căuta globule roșii și albe și un test de sânge pentru a se asigura că rinichii funcționează normal. Pe baza acestor rezultate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, o scanare cu ultrasunete sau CT.

Pietrele la rinichi

Ceea ce cunoaște cu denumirea de „pietrele la rinichi” sunt depozite chimice anormale, dure, care se formează în interiorul rinichilor. Această afecțiune se mai numește nefrolitiază sau urolitiază.
Pietrele la rinichi sunt adesea la fel de mici ca boabele de nisip. Ies din corp prin urină, fără a provoca disconfort.
Cu toate acestea, depozitele pot fi mult mai mari - dimensiunea unui bob de mazăre, sau chiar mai mari. Unele dintre aceste pietre mai mari sunt prea mari pentru a fi spălate de la rinichi.
Unele pietre la rinichi reușesc să se deplaseze în ureter. Acesta este tubul îngust dintre rinichi și vezică, unde se pot bloca.

Simptome

Pietrele la rinichi foarte mici pot trece din corp în urină fără a provoca simptome.
Pietrele mai mari pot rămâne prinse în ureterul îngust.

Acest lucru poate provoca:
Durere severă în spate sau lateral
Greață și vărsături
Sânge în urină (urina poate părea roz, roșie sau maro)
Localizarea durerii se poate deplasa în jos, mai aproape de inghină. Acest lucru indică de obicei că piatra a călătorit în jos în ureter și este acum mai aproape de vezică. 

Pe măsură ce piatra se apropie de vezică, puteți simți:
Un impuls mai puternic de a urina
O senzație de arsură la urinare

Când pietrele ies din corp în urină, este posibil să vedeți pietrele ieșind. Dacă nu aveți simptome, dar tocmai dscoperiți că ați eliminat o piatră mică în urină, păstrați piatra pentru medicul dumneavoastră. el poate trimite piatra la un laborator medical pentru analize chimice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel