Durerea, semn al unei probleme. De câte feluri este. Locurile care îți indică o urgență medicală

durerea - FOTO: Freepik@Cookie_studio@wayhomestudio@photoroyalty
Durerea este un semn că ceva nu este în regulă în corpul tău. Sunt câteva locuri în care durerea indică o urgență medicală.

Durerea este un termen general care descrie senzațiile inconfortabile din organism. Acesta provine din activarea sistemului nervos. Durerea poate varia de la enervantă la debilitante. Se poate simți ca o lovitură ascuțită sau o durere plictisitoare. Aceasta poate fi, de asemenea, descrisă ca trepidantă, sub formă de ciupituri, usturime, senzație de arsură sau inflamație.

Durerea poate începe și se poate opri frecvent sau poate apărea numai în anumite condiții. Poate fi acută, în curs de dezvoltare bruscă și pentru perioadă scurtă de timp.

Durerea poate fi cronică, cu senzații în curs de desfășurare care durează sau revin în mod repetat pe parcursul mai multor luni sau ani. Durerea poate fi localizată, afectând o anumită parte a corpului. Sau poate fi generalizată, cum ar fi durerile generale ale corpului asociate cu gripă.

Oamenii răspund diferit la durere. Unii oameni au o toleranță ridicată la durere, în timp ce alții au o toleranță scăzută. Durerea este foarte subiectivă.

Durerea ne permite să știm când ceva nu este în regulă și ne oferă indicii despre cauză. Unele dureri sunt ușor de diagnosticat și pot fi gestionate acasă. Alte tipuri de durere sunt semne de afecțiuni grave de sănătate care necesită asistență medicală.

Vezi și: Mâncare contaminată cu substanțe care cauzează cancer. Ce sunt nitrozaminele. Stoica: Potențial cancerigen ridicat. Balonarea, gastrita, refluxul nu sunt normale

Durerea, cauze

În unele cazuri, durerea este în mod clar cauzată de un prejudiciu specific sau de o afecțiune. În alte cazuri, cauza durerii poate fi mai puțin evidentă sau necunoscută.

Unele cauze comune ale durerii includ:

- cefalee

- durere de dinți

- durere de gât

- dureri de stomac sau crampe

- crampe musculare

- tăieturi, arsuri sau vânătăi

- fracturi osoase

Multe boli sau tulburări, cum ar fi gripa, artrita, endometrioza, și fibromialgia, pot provoca durere. În funcție de cauza de bază, este posibil să dezvoltați și alte simptome. De exemplu, acestea pot include oboseala, greață, vărsături, sau modificări ale dispoziției.

Durerea, mai multe tipuri

Există mai multe tipuri diferite de durere. Este posibil să experimentați mai multe tipuri în același timp. Dacă aveți dureri, identificarea tipului de durere vă poate ajuta medicul să reducă cauzele potențiale și să dezvolte un plan de tratament.

Vezi și: Răzbunarea copiilor după divorț. Leca, avertisment: O realizează 100% conștient. Copilul se va dezintegra emoțional

Durere acută

Durerea acută se dezvoltă pe o perioadă scurtă de timp. Tinde să apară brusc, adesea ca urmare a unei leziuni cunoscute, a unei boli sau a unei proceduri medicale.

De exemplu, durerea acută poate rezulta din:

- leziuni cum ar fi tăieturi, arsuri, spasme musculare sau fracturi osoase

- boli cum ar fi intoxicații alimentare, strep în gât, sau apendicită

- proceduri medicale, cum ar fi injecții, lucrări dentare sau intervenții chirurgicale, potrivit Healthline.

Durerea acută tinde să fie ascuțită, mai degrabă decât plictisitoare. De obicei, dispare în câteva zile, săptămâni sau luni, după ce cauză a fost tratată sau rezolvată.

Aproape toată lumea suferă de durere acută la un moment dat în viață.

Vezi și: Hipertensiunea arterială, asociată cu demența. La ce trebuie să fiți atenți și ce măsuri se cer pentru reducerea tensiunii

Durere cronică

Durerea cronică durează, sau vine şi pleacă. Aceasta se poate întinde pe mai multe luni sau ani. Aceasta poate rezulta dintr-o varietate de condiții de sănătate, cum ar fi artrita, fibromialgie, migrenă cronică, sau cancer. Unii oameni, de asemenea, experimentează dureri cronice în urma unui prejudiciu.

De multe ori, cauza durerii cronice este greu de identificat. Unii oameni experimentează dureri cronice atunci când nu există nici o altă afecțiune care să o provoace. Acest lucru este cunoscut sub numele de durere funcțională.

Durere nociceptivă

Durerea nociceptivă este cauzată de leziuni tisulare. De exemplu, poate rezulta din leziuni cum ar fi tăieturi, arsuri, vânătăi sau fracturi. Aceasta poate rezulta, de asemenea, din cauza unor anumite afecțiuni de sănătate care provoacă inflamații tisulare și daune, cum ar fi artrita, osteoporoza, sau boli inflamatorii intestinale.

Când durerea nociceptivă se dezvoltă în piele, mușchi, ligamente, tendoane, articulații sau oase, este cunoscută sub numele de durere somatică. Când se dezvoltă în organele interne, este cunoscută sub numele de durere viscerală.

Durerea nociceptivă poate fi acută sau cronică. Durerea nociceptivă afectează aproape toată lumea la un moment dat.

Vezi și: Antibiotice, doar cu rețetă specială. Florin Buicu, după decizia lui Alexandru Rafila: Viața reală ne arată că mergem la farmacie și ne cumpărăm orice medicament fără niciun fel de prescripție

Durere neuropată

Durerea neuropată rezultă din leziuni ale nervilor, care pot fi cauzate de o varietate de leziuni și boli. De exemplu, este posibil să apară dureri neuropate în cazul în care unul dintre discurile din coloana vertebrală alunecă din loc și pune presiune pe un nerv.

De asemenea, puteți dezvolta dureri neuropate ca urmare a anumitor boli, cum ar fi zona zoster, diabetul, scleroza multiplă sau cancerul.

Durerea neuropată se poate simți ca o senzație de înjunghiere, arsură sau înțepătură. Puteți fi, de asemenea, hipersensibil la atingere, mișcare, sau temperaturi calde și reci.

Dureri funcționale

Mai mult de 15% din populația lumii are un sindrom de durere funcțională, raportează cercetătorii din BJA Education. Exemple de sindroame de durere funcționale includ:

- fibromialgie, care provoacă dureri pe scară largă în tot corpul

- sindromul intestinului iritabil, care provoacă dureri abdominale

- disfuncție temporomandibulară, care provoacă dureri de maxilar

- dureri toracice cardiace cronice, care provoacă dureri în piept

Durerea, diagnostic

În funcție de simptomele și istoricul medical, medicul dumneavoastră vă poate comanda unul sau mai multe dintre următoarele teste pentru a verifica cauzele potențiale ale durerii dvs.:

- teste de sânge, teste de urină, teste de scaun sau teste de lichid spinal cerebral pentru a verifica semnele de infecție sau alte boli

- endoscopie pentru a verifica dacă există semne de deteriorare sau alte probleme în tractul respirator, gastro-intestinal, urinar sau reproductiv

- Radiografie, CT, scanare RMN sau scanare cu ultrasunete pentru a verifica dacă există semne de deteriorare a mușchilor, ligamentelor, tendoanelor, oaselor, nervilor sau organelor interne

- biopsie pentru a colecta o probă de țesut pentru analiză

- teste ale funcției nervoase pentru a afla cum funcționează nervii

- teste psihologice pentru a verifica dacă există afecțiuni precum depresia

În cazul în care acestea nu pot găsi orice semne de daune care stau la bază care pot fi cauza durerii, s-ar putea avea un sindrom de durere funcțională. Aceste sindroame sunt diagnosticate pe baza simptomelor, după ce alte cauze potențiale sunt excluse.

Vezi și: Adevărul despre Hidroxiclorochină. Care e cel mai bun antiviral, de fapt. De ce a trebuit să stea oamenii în spital dacă nu aveau COVID. Streinu-Cercel: A fost denigrată cu televizorul

Durerea, tratament

Tratamentul pentru durere depinde de problemă de bază sau de prejudiciul care cauzează această, dacă este cunoscut. Durerea acută va dispărea, în general, odată ce cauză a fost tratată sau rezolvată. Durerea cronică poate fi mai dificil de gestionat, mai ales dacă durerea funcţională rezulta dintr-o cauză necunoscută.

Dacă aveți dureri cauzate de o leziune, s-ar putea vindeca în mod natural cu timpul sau este posibil să aveți nevoie de medicamente, intervenții chirurgicale sau alte îngrijiri medicale. În cazul în care durerea ta este cauzată de o infecție, s-ar putea rezolva pe cont propriu sau s-ar putea să aveți nevoie de medicamente sau alte tratamente.

Dacă aveți o afecțiune cronică de sănătate, cum ar fi artrita, cancerul sau migrenă cronică, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente, intervenții chirurgicale sau alte terapii pentru a ajuta la tratarea acesteia.

Vezi și: Calitatea somnului, mai importantă decât numărul orelor de somn. Cercetător: Percep mai puțin stres la locul de muncă și sunt mai fericite

Durerea, când să ceri ajutor medical

Solicitați asistență medicală dacă durerea este:

- rezultatul unei leziuni său accident care ar fi putut provoca daune substanțiale corpului dvs., inclusiv sângerări severe sau incontrolabile, oase rupte sau leziuni ale capului

- o durere internă acută și ascuțită, care poate fi un semn al unei probleme grave, cum ar fi o anexă ruptă sau perforația intestinului

- situată în piept, spate, umeri, gât sau maxilar și însoțită de alte semne sau simptome potențiale ale unui atac de cord, cum ar fi presiunea în piept, dificultăți de respirație, amețeli, slăbiciune, transpirații reci, greață sau vărsături

- interferează cu viața de zi cu zi și afectează inclusiv capacitatea ta de a dormi, de a lucra sau de a lua parte la alte activități care sunt importante pentru tine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever
academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate

Crossuri externe

pixel