Trei factori de risc majori duc la...
Nu există om care să nu se plângă de durere de spate, iar sedentarismul și munca la birou, statul pe scaun, sunt printre principalele cauze. De cele mai multe ori, apelăm la medicii ortopezi pentru aceste probleme, însă de această patologie răspunde medicul neurochirurg.
"Se ocupă și ortopedul, dar problema este că partea neurologică este apanajul neurochirurgiei. Aici e elementul de bază, compresiunea pe măduvă, pe nervi, când vorbim de partea spinală, dar și pe creier la partea cerebrală.
Într-adevăr, durerile de spate sunt apanajul unei vârste mai înaintate, după o anumită vârstă, când apare uzura. Dar în ultimii 10 - 15 ani, am observat la cei care stau mult la birou, îi fură calculatorul și nu se mai ridică de pe scaun și ajung să aibă probleme. E vorba de oameni de 30 - 40 de ani, ceea ce înainte era mai greu.
Sportivii de performanță sunt "zmei" la 20 de ani și la 40 de ani vin cu probleme serioase. Deci părerea mea, în ce am văzut în 34 de ani de când sunt în meseria asta, e că sportul moderat, activitățile fizice moderate sunt calea de mijloc cea mai bună ca să întreții organismul. Trebuie să faci sport moderat tot timpul. Că mergi cu bicicleta, că faci înot, că faci complexe de exerciții, că mergi la sală, orice.
Suprasolicitarea coloanei, inclusiv la sportivii de performanță, nu se cunoaște când ești tânăr, că e creanga verde. Ulterior încep să apară problemele", a declarat Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
"La cuțit ajung foarte puțini, așa ar trebui, pentru că nu pentru orice durere de spate sari cu cuțitul pe el, pe pacient. Pentru că nu e normal.
Ajung la cuțit cei care, după ce fac diverse alte proceduri, fizioterapie, ceva tehnici nechirurgicale, ajung la pericolul de pareză.
Cum îți dai seama de pericolul de pareză? Cele mai obișnuite sunt herniile lombare, cervicale și lombare, dar cele lombare, ca și la cervical, se schimbă situația către chirurgie dacă apare sindrom radicular. Asta înseamnă că apasă ceva pe măduvă, pe nerv.
Pentru lombar, pacientul are dureri pe picior și nu-i mai trec. Apar furnicături, amorțeli. Nu mai vorbesc de cazurile care devin urgențe, când scade forța în picior, pareza.
Marea majoritate a durerilor sunt localizate lombar, fără iradiere sau cu iradiere intermitentă. Asta un impune operația neapărat. Operația este destinată celor care au probleme radiculare: durerea merge pe picior sau pe mână dacă e vorba de cervical", a mai spus medicul.
În ceea ce privește punerea diagnosticului, medicul a explicat că pacientului trebuie să i se facă "RMN, CT, electromiografie și-l vezi clinic. Medicul ia în calcul și ia decizia onestă, să nu forțeze operația. Te doare, dar asta nu înseamnă că e gata, operația. Atunci, pacientul spune: nu mă doare mâna, nu mă doare pe picior sau mă doare când și când, am furnicături când și când, am forță în mână și picior, atunci medicul spune: nu e nevoie de operație!
- du-te la fizioterapie,
- nu ridica greutăți peste măsură,
- nu sta în curent,
- dormi pe un pat cu o saltea nu foarte moale.
Deci niște cerințe de bun simț care pot să amelioreze din start, fără să fie nevoie de operație".
Vezi mai multe în video:
"Sistemul venos, care este, de fapt, un sistem de vase care aduce sângele de la țesuturi spre corp este un sistem extrem de important pentru organismul uman, prin patologia importantă pe care o poate dezvolta. Există câteva boli care se pot dezvolta la nivelul venelor, iar cea mai frecventă și cea cu impactul cel mai puternic asupra sistemului de sănătate fiind tromboza venoasă profundă, cu entitatea pe care ea o poate genera cu embolia pulmonară, care poartă un nume generic, pentru ambele, de tromboembolismul venos.
Există, de asemenea, în aceste boli ale venelor, și boli care nu au impact atât de mare asupra pronosticului și asupra vieții, cum e insuficiența venoasă cronică, tromboflebita superficială sau sindromul post-trombotic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...