Dreptul la Sănătate Europeană. Pacientă: Statul să asigure medicamente pentru cei cu boli autoimune

Pacienții cu boli autoimune își cer dreptul la sănătate europeană. Gabriela, diagnosticată cu dermatomiozită, o boală grea din cauza căreia nici măcar nu se putea îmbrăca singură, reprezintă vocea celor care, alături de Coaliția pentru Sănătate Europeană, solicită sistemului de sănătate din România să asigure medicamente salvatoare pentru pacienții cu boli autoimune. 

Coaliția pentru Sănătate Europeană, din care fac parte atât ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente), INSDE (Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație), cât și foarte multe asociații de pacienți, militează pentru accesul la tratamente esențiale. Acesta este un aspect prin care pacienții pot avea o viață mai bună, iar statul chiar ar putea face economii.

Demonstrează acest lucru povestea Gabrielei, o pacientă de 50 de ani, căreia o boală autoimună i-a schimbat viața.

Este o boală grea 

„Ajunsesem să fiu dependentă de familia mea. Soțul mă îmbrăca, cel mic mă lega la șireturi. Este o boală grea”, mărturisește Gabriela.

Ea suferă de dermatomiozită, o boală care afectează masa musculară și dacă nu este diagnosticată la timp, pe zi ce trece, pacientul cu boală autoimună ajunge să nu mai fie persoana care a fost.

„Ajungi uneori să nu mai poți să ridici un ibric cu cafea. Ajungi să nu mai poți să fii femeia, mama care erai odată. Masa musculară pe zi ce trece te lasă. Așa ajunsesem eu”, povestește Gabriela.

„Un medicament cu care ies din puseu”

Ea vine cu solicitarea ca sistemul de sănătate să aducă medicamente pentru pacienții cu boală autoimună.

„Acest medicament ar trebui să se găsească în toate farmaciile. Este un medicament cu care eu ies din puseu. Dacă nu aș avea cu ce să ies din puseu, atunci ar însemna să ajung înapoi la spital. Cine îmi plătește toate astea? Statul! Ar trebui ca acest medicament să existe pe piață, și tu ca stat ai face economie, pentru că dacă eu mă internez înseamnă zile de spitalizare, masă, tratament...

Dacă sistemul sanitar și-ar da mai mult interesul față de pacient, cred că nici noi pacienții nu am mai ajunge în stadii atât de avansate”, este de părere Gabriela.

Ce își dorește în viitor? „Vreau să am șansa să trăiesc într-o țară frumoasă, într-o țară ca afară, fără griji, în care sistemul de sănătate să aibă grijă așa cum are afară grijă”, spune ea.

Iată mărturia sa completă:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel