Dr. Vlad Ciurea, despre cea mai bună dietă pentru creier: Așa vei deveni vesel, sănătos și longeviv

Medicul Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la Universitatea de Medicină Carol Davila, fondatorul Centrului de Excelență în neurochirurgie, dezvăluie cea mai bună dietă pentru un creier sănătos. Reputatul neurochirurg spune că nu trebuie să ne culcăm niciodata seara cu stomacul încărcat. Nu doar somnul are de suferit, și ci creierul. 

”Iată cum putem ajuta creierul prin alimentație. Câteva reguli:

Să nu te culci seara cu stomacul prea încărcat. Pentru că toate funcțiile organismului se duc în burtică, iar inima și creierul nu mai au suportul necesar. Deci dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier. Cum pot eu să îi cer să memoreze sau să fie spontan? Burta mare duce, ca la șarpele boa, la nani! Masa copioasă, doar până la ora 19.30.

Un bun exemplu sunt grecii, care consumă mâncare mediteraneeană. (Salate, pește, fructe de mare). Ce observăm la ei? Că sunt veseli, sănătoși și longevivi!

Recomand o linguriță de miere zilnic. Recomand de asemenea puțină ciocolată. Dar nu ciocolată cu adaosuri, însiropată cu zeci de miresme și alte lucruri. Ciocolata neagră.

Foarte bune stimulatoare pentru creier sunt semințele.

Nu recomand zahăr, care este periculos pentru creier. Miere și fructe.

Recomand pește slab și carne de curcan, cu puține calorii.

Toate acestea favorizează transmițătorii din creier și ajută procesele cerebrale. Sunt cunoscute, dar e bine să le revedem din când în când”, a spus Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea.

Care sunt cele mai sănătoase dulciuri pentru creier

 

"Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie.

Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase.

Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao.

Am vrut să vă spun aceste cuvinte pentru că astăzi este Ziua Mondială a Ciocolatei. Marcăm data la care prima băutură pe bază de cacao a ajuns în Europa, acum aproape jumătate de secol (anul 1550). Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă!

Sănătate!", a precizat reputatul medic neurochirurg Vlad Ciurea în mediul online. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel