Dr.Vinereanu: Intervenții minim-invazive în afecțiunile cardiovasculare la SUUB. EXCLUSIV

Angiograful de la Spitalul Universitar de Urgență București Foto: DC MEDICAL/SUUB
EXCLUSIV
Într-un mini-interviu acordat EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, prof. Dr Dragoș Vinereanu, medic primar cardiologie și șeful Disciplinei Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) a explicat, ce intervenții minim-invazive se pot face pacienților cu afecțiuni cardiovasculare grave. Vorbim de un angiograf de ultimă generație și de o sală mixtă ultramodernă, în care se pot face și investigații, și operații.

Prof. Dr. Dragoș Vinereanu este prorector cu probleme de cercetare științifică la UMF „Carol Davila" din București, președinte al Societății Române de Cardiologie, medic primar cardiologie și șeful Disciplinei Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB).

Din această ultimă postură, reputatul chirurg ne-a prezentat, în EXCLUSIVITATE, sala hibrid unde se fac proceduri mixte de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară, dotată după ultimele standarde.

„Ne aflăm aici în sala hibrid care permite proceduri mixte de cardiologie intervențională și de chirurgie cardiovasculară. Este o sală care constă într-un angiograf, pe care-l vedeți, care lucrează cu radiații ionizante, și prin care putem vizualiza inima, putem vizualiza valvele, putem vizualiza arterele inimii, și putem să facem diferitele proceduri de cardiologie intervențională. Iar dacă este nevoie putem să convertim o procedură de cardiologie intervențională într-o procedură chirurgicală, fiindcă sala, atunci când avem pacientul pe masă, este o sală sterilă, ca pentru orice procedură de chirurgie", a explicat prof.dr. Dragoș Vinereanu.

Ce proceduri se pot face în această sală hibrid

Totul a fost realizat, a explicat specialistul, cu sprijinul unui proiect mare, al Academiei de Științe Medicale, „prin fonduri europene, și aici, în general, se desfășoară proceduri de dilatare coronariană, în cadrul acestui proiect mare pe care-l avem, precum și procedurile de implantare percutană de valvă aortică".

Acest ultim tip de procedură este decontat de stat și se adresează pacenților cu o anumită patologie, care nu pot fi operați clasic, prin deschiderea toracelui, detaliază profesorul.

„Aceste proceduri de implantare percutană a valvei aortice este un program finanțat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care se desfășoară în mai multe centre din România și care se adresează pacienților cu stenoză aortică strânsă, adică cu una dintre valvele inimii care este foarte îngustată, peste o anumită vârstă și care nu pot fi opeați din cauză că au boli asociate. Ca atare, acești pacienți beneficiază de această procedură, care durează circa o oră și care constă în introducerea unei valve biologice, prin interiorul arterei femurale, de la nivelul rădăcinii piciorului, și procedura se face pe acest aparat".

Procedura, care este avantajoasă pentru pacient, trebuie realizată de o echipă formată din doi specialiști, un cardiolog intervenționist și un chirurg cardiovascular.

Avantaje pentru pacient

În acest moment, în Spitalul Universitar de Urgență București, prof.dr. Dragoș Vinereanu și colegul său, doctorul Cristian Udroiu, au realizat 23 de proceduri, dar speră „ca anul acesta să avem o finanțare suficientă pentru a realiza cel puțin 50 de proceduri. Este o procedură relativ costisitoare, dar o procedură care se face fără deschiderea toracelui pacientului, fără riscurile chirurgicale pe care le are o operație obișnuită pe cord deschis. Procedeul respectiv a fost pus la punct în urmă cu 20 de ani, numai că până la ora actuală au existat foarte multe progrese, și valva pe care o utilizăm este foarte ușor de implantat, printr-o tehnică pe care o face cardiologul intervenționist supravegheat de către chirurgul cardiovascular dacă apare vreo complicație".

La nivel național, în acest moment, prin susținerea pe care Societatea Română de Cardiologie a dat-o acestui program, împeună cu finanțarea din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, s-a ajuns la peste 250 de astfel de proceduri.

Mini-interviul îl puteți vedea aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel