Dr Victor Costache, despre cum s-a rezolvat problema de la Rezidențiat 2019

Medic
EXCLUSIV
Ministrul Sănătății, dr Victor Costache, a explicat EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical cum s-a rezolvat problema de a Rezidențiat 2019 și ce se întâmplă acum cu proaspeții rezidenți. 

Ministrul Sănătății, dr Victor Costache, a explicat EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, cum a decurs examenul de Rezidențiat 2019, cum se desfășoară repartizarea proaspeților rezidenți din promoția 2019-2020 și în ce spitale vor învăța și lucra aceștia.

„Anul acesta, promoția 2019-2020 este o promoție specială. A fost un an fără evenimente atât din punct de vedere al organizării concursului, cât și a desfășurării corecturii și a rezultatelor, și al repartiției. Practic, toți colegii din comisii și din Ministerul Sănătății au lucrat foarte mult, s-a lucrat în weekend, s-a lucrat până seara târziu, la ora 22.00. Am avut parte de o colaborare ireproșabilă a colegilor noștri de la Universitățile de Medicină din țară și din București, unde s-a organizat examenul de rezidențiat, și a fost până acum un parcurs ireproșabil. Am trecut de repartiția mare și la sfârșitul acestei luni va avea loc repartiția mică, practic se va repartiza în detaliu fiecare rezident, la nivelul fiecărui spital acceptat în cursul de formare al rezidenților. Și, după cum știți foarte bine, această Ordonanță de urgență a Guvernului Orban inițiată de Ministerul Sănătății, este prima promoție de rezidenți care are posibilitatea să desfășoare formarea atât în spitale județene mari, spitale militare, și unele spitale private de anvergură", a explicat dr Victor Costache.

Pentru ca toți cei care au luat examenul de rezidențiat să aibă unde se pregăti, de anul acesta au fost incluse în programul de specializare zeci de spitale, de stat și private.

„În această promoție 2019-2020 au intrat 28 de spitale, pentru prima dată, care nu mai fuseseră până acum acreditate, dintre care 22 sunt spitale publice și 6 sunt spitale private. Dintre aceste 22 de spitale de stat, o parte sunt spitale județene mari, cu dotare deosebită, cum sunt spitalele din Suceava și Baia Mare, de asemenea spitale militare, cele din Iași, Cluj, o parte din Spitalul Militar Central din București care până acum nu fusese acreditat. De asemenea, 6 spitale private de anvergură, de tipul spitalelor Monza și Sanador", a detaliat ministrul Sănătății.
Întrebat dacă spitalele private din România sunt suficient de bine dotate ca să poată pregăti rezidenți, Victor Costache a explicat că „Suntem la 15 ani de la deschiderea primului spital privat în România și ele au atins un anumit grad de maturitate și de competență, care le permite integrarea în sistemul de formare a medicilor rezidenți".

Ce investiții se vor face anul acesta în sănătate, cum va fi stăvilit exodul de medici și de pacienți către spitale din străinătate, aflați în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel