Trei factori de risc majori duc la...
Refuzul de până acum al statului român de a nu permite instruirea rezidenților și în clinici private din România duce la o rată mare de abadon în ramurile nou-dezvoltare din medicină, cum este chirurgiei intervenționale, spune profesorul Victor Costache, chirurg cardiolog și autor a numeroase intervenții - premieră în România, dar și la nivel internațional.
Pe 11 septembrie 2018, Academy of World Records l-a premiat pe conf. dr. Victor Costache pentru realizarea primei operații complexe de disecție de aortă tratată endovascular.
Citește și: Chirurgie cardiovasculară de record mondial, la un spital din România
„E un subiect care doare. Am foarte multe exemple de medici rezidenți deosebit de capabili. Rata de abandon în chirurgia intervențională a rezidenților după anul I este în momentul de față, în România anului 2018, este de 85%. Deci din 100 de rezidenți de chirurgie cardiovasculară, 85 vor abandona, deoarece sprijină pereții în așa-numitele centre mari și își dau seama după primul an că își ratează viitorul și fac altceva. Pentru aceasta este această inițiativă, pentru care am luptat de ani de zile, pentru rezidenții noștri, cât și pentru toți rezidenții din țară. Paradoxal, în Franța am avut rezidenți români. Deci, legea din România este aberantă. Primeam rezidenți din România care puteau fi formați fără nicio problemă, într-un spital sau chiar într-o clinică privată din Franța sau din Germania, lucru care nu mai era valabil în România. Același rezident nu putea să facă lucrul acesta într-un spital privat. Această aberație, sper să mai facem niște memorii, să trecem peste încă o aberație a sistemului sanitar și educațional din România”, a spus dr. Victor Costache.
Facultatea de Medicină din Sibiu își dorește o colaborare pentru pregătirea rezidenților și în spitalul privat din oraș, Poliano. În acest sens există o solicitare a mai multor Facultăți de Medicină din țară, adresată Ministerului Sănătății, ca din 2019 rezidenții să poată fi pregătiți și în clinicile private românești.
„Acest demers este făcut la nivel național. Am aflat și eu la întâlnirea decanilor de Medicină, a facultăților de Medicină din țară, care a avut loc în 7 decembrie. Este definitivată din câte am înțeles, de Ministerul Sănătății, metodologia pentru ca pregătirea rezidenților să se poată face și în clinicile private pe baza unui acord între universități și aceste clinici de mică sau de mare capacitate. (...) Probabil din 2019, odată cu repartiția în rezidențiat, să dea drumul și la aceste (acorduri între universități și clinici private n.r.)", a explicat decanul Facultății de Medicină din Sibiu, Gabriela Boța, citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Schimbările extreme de temperatură...