Dr Valeriu Gheorghiță: pot apărea în viitor mutații COVID care cresc agresivitatea

Covid, coronavirus. Foto: Pixabay
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID, a declarat că tulpina Delta a infecției COVID are o contagiozitate mult mai crescută decât tulpina inițială.

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, a subliniat riscul pe care îl prezintă persoanele nevaccinate de a permite coronavirusului să dezvolte alte mutații periculoase.

”Vaccinându-ne, suntem în siguranță în fața acestei variante Delta. Aici aș vrea să explic puțin, pentru că ne uităm la eficiență. Eficiență înseamnă cât de bine ne protejează un vaccin în condițiile de zi cu zi. Sunt mai mulți parametri la care ne uităm atunci când evaluăm eficiența unui vaccin: la rata de a scădea infecția asimptomatică, rata de transmitere, boala asimptomatică, internarea și decesele. Atunci vorbim de cinci parametri la care ne uităm atunci când vorbim de eficiență. Ce e important, indiferent de varianta virală de care vorbim – acum Delta pare cea mai adaptată dintre toate în sensul în care are o contagiozitate crescută, este de două ori mai contagioasă comparativ cu tulpina inițială”, a adăugat medicul militar.

„Există un decalaj important al campaniilor de vaccinare de la o regiune la alta. Deși peste 20% din populația globului este vaccinată cu cel puțin o doză, totuși țările în curs de dezvoltare au până la 1% populație vaccinată. Este foarte, foarte puțin, decalajul este uriaș. Tocmai de aceea atunci când avem în continuare un număr important de cazuri, probabilitatea de a se acumula mutații în permanență la aceste tulpini virale este crescută. Sigur că majoritatea mutațiilor nu impactează cum se comportă virusul, dar pot apărea în viitor mutații care cresc agresivitatea, cresc virulența, iar atunci în urma infecției există o probabilitate mai mare de a dezvolta forme mai grave de boală”, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiță, arată Dc News.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel