Dr Streinu-Cercel: Azi, jumătate din testele care puteau fi făcute. Vom face testare în masă, coronavirusul e peste tot

Prof dr Adrian Streinu-Cercel. Foto DC MEDICAL
Deși pe 11 aprilie s-a înregistrat cea mai mare creștere a cazurilor de infecție, cu 523 în plus în doar 24 de ore, prof dr Adrian Streinu-Cercel spune că de fapt s-au făcut doar jumătate din testele care se puteau face. Până la urmă se va ajunge la testare în masă și virusul e deja peste tot, a explicat el.

„Pentru ziua de astăzi, numărul de teste duse în laboratoarele care fac teste de tip PCR a fost la jumătate din capacitatea noastră de testare pe teritoriul României, ceea ce înseamnă că n-au fost solicitate mai multe. Noi avem o capacitate de testare care e mulțimitoare în momentul de față. Urmează ca în următoarea săptămână să ducem 8.000 de teste pe zi. Pentru a se face aceste 8.000 de teste cineva trebuie să le solicite. Dacă nu le solicită, ele nu se recoltează. Dacă nu se recoltează nu se efectuează. Problema este de tip politică de sănătate publică. Nu se înțelege că suntem în pandemie. Virusul atacă la fel peste tot. Dacă vrem să fim deștepți, trebuie să fim deștepți. Specialiștii trebuie să aibă un cuvânt clar, în așa fel încât să decidă politica de sănătate publică. Trebuie să înțelegem că nu trebuie să lăsăm oameni să se îmbolnăvească, ce e așa de complicat?" a spus Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, la Antena 3.

După ce a fost criticat pentru că a propus, alături de primarul general al Capitalei, testarea în masă, de fapt se pare că ideea nu e deloc rea, fiind aplicată deja într-o altă țară europeană. În Austria, mai exact.

„Știți cum e: mai întâi trebuie să te recunoască Parisul ca să te recunoască Bucureștiul”, a spus profesorul, conform DC News. După ce Oana Zamfir l-a întrebat dacă traducerea ar fi că „așteptăm că vedem că fac alții și pe dvs. nu v-au ascultat până n-au ajuns ceilalți să facă aceste studii", Streinu-Cercel a replicat „ceva de genul ăsta. (...) Problema este că lumea trebuie să înțeleagă că, mai devreme sau mai târziu, acest lucru trebuie făcut. Se pare că, în momentul de față, noi, ca nație, nu prea înțelegem ce ni se întâmplă. Nu se înțelege termenul de pandemie. Pandemie înseamnă un agent infecțios care înconjoară toată planeta. Zonele galbene, zonele roșii nu mai există. Virusul este peste tot în acest moment. Noi, dacă vrem să închidem focarele, trebuie să luăm măsuri în focare. Ca să le luăm, trebuie să știm unde sunt și, mai mult, trebuie să prevedem unde vor fi, astfel încât să putem interveni".

Cât de bune sunt testele rapide pentru coronavirus și ce trebuie să facă românii care vor să plece la muncă în străinătate, aflați pe DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel