Dr Horațiu Moldovan, care sunt spitalele private unde se va face REZIDENȚIATUL

Dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății
Pe lângă spitalele județene și cele militare unde se va face rezidențiat, în sistemul de pregătire al tinerilor medici intră și 5 spitale private, a anunțat dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Iată care sunt acestea:

Dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat care sunt spitalele private care vor intra pe lista de unități sanitare unde se va face rezidențiatul.

„În principiu, este vorba de spitalele private mari, din lanțurile importante, mă refer aici la Spitalul Monza, rețeaua Medlife, Spitalul Sanador, Spitalul Regina Maria și în special la spitalul Ponderas. Deci, sunt spitale de anvergură foarte mare, care au bază tehnologică ridicată, care practică toate intervențiile chirurgicale până la cele mai complexe, comparabile cu cele mai mari spitale de stat, și care chiar au anumite facilități suplimentare. De exemplu, Spitalul Ponderas are posibilități de instrucție în laborator de chirurgie experimentală, unic în România, și desfășoară programe de instrucție pentru medici din străinătate, pe laparoscopie avansată și chirurgie robotică. Și celelalte lanțuri de care v–am amintit au aceste capacități tehnologice ridicate, iar parte dintre ele dețin și cadre didactice universitare care sunt experimentate și abilitate să conducă învățământ post-universitar la nivelul standard din România", a spus dr Horațiu Moldovan.

Coordonatorii de rezidențiatg - cadre didactice, medicii instructori - nu

Practic, a arătat secretarul, extinderea s-a făcut firesc, pentru că și până acum în spitalele universitare se lucra la fel.

„Este important să înțelegem că instrucția unui rezident comportă mai multe nivele. Deci, medicul rezident trebuie să practice alături de un medic în cabinetul lui de consultație, în sala de operație, la patul bolnavului. Acel medic alături de care rezidentul se instruiește poate fi un medic primar cu experiență. Rezidențiatele au și o componentă de coordonare și de instrucție teoretică, ca și de evaluare, care vor fi apanajul cadrelor didactice abilitate, universitare, de predare, ablitate să facă lucrul ăsta, centrate pe universități și facultăți de medicină", a continuat secretarul de stat.

La spitalele private programul de rezidențiat va funcționa ca și în cele de stat.

„Va exista un coordonator de rezidențiat în fiecare spital privat care să gestioneze din punct de vedere academic problema asta. (...) Doresc să vă precizez că și până acum pregătirea rezidenților în spitalele universitare mari s-a făcut cu doctori! La patul bolnavului! Fie că sunt cadre didactice, fie că nu. Sunt neumărați rezidenți care lucrează cu medici direct. Care sunt medici primari. Care pot fi și cadre didactice universitare, dar și până acum n-a existat o exclusivitate. Coordonatorii, da, sunt cadre didactice universitare de predare", a punctat dr Horațiu Moldovan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel