Dr Gabriela Radulian: Moleculele care scad riscul cardiovascular la diabetici. Este nevoie de acces la aceste tratamente

Prof dr Gabriela Radulian. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Prof Dr Gabriela Radulian, Diabetolog la Institutul Paulescu, a vorbit la interviurile DC News și DC Medical despre moleculele care ar putea scădea riscul cardiovascular la pacientul cu diabet zaharat.

În contextul accesului pacienților cronici la medicamente în România, Prof Dr Gabriela Radulian a explicat:

"Vorbind aici strict de persoanele cu diabet zaharat, trebuie să subliniem faptul că există programul național de diabet, iar medicația pentru cei cu diabet zaharat, fie că vorbim de cei cu aflați în tratament cu insulină, adică persoanele cu diabet zaharat de tip 1, fie că vorbim de cei aflați pe tablete sau cu tratamente injectabile, non-insulinice, programul național de Diabet este în totalitate gratuit.

Pornind de la recomandările actuale ale ghidurilor internaționale, este nevoie și la noi, de accesul persoanelor cu diabet zaharat la aceste tratamente, la aceste molecule moderne, inovative, care acționează prin mecanisme specifice și care, pe lângă beneficiile pe care le au în mod tradițional asupra controlului glicemic, aduc, totodată, și beneficii în ceea ce reprezintă riscul cardiovascular la pacientul cu diabet zaharat.

Noile abordări internaționale legate de ghidurile de tratament ale persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, subliniază tocmai faptul că, la cei la care simultan există și boala arteroscrelotică diagnosticată, insuficiență cardiacă, boală cronică renală, deja avem opțiuni foarte clare de tratament, legate de utilizarea de glucagon-like peptid 1, receptor agonist sau prin utilizarea inhibitorilor co-transportorului 2 sodiu-glucoză (SGLT 2)

Aceste molecule, de fapt, generând beneficiile despre care discutam. Știut fiind faptul că mortalitatea la persoanele cu diabet zaharat, este legată de patologia cardiovasculara", a explicat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel