Dr Călin Popa: Endocardita distruge o valvă a inimii

Dr. Călin Popa. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Medicul Călin Popa, specialist în Chirurgie cardiovasculară și supraspecializat în Chirurgia anevrismelor aortice, a vobit la emisiunea Dicționar Medical despre endocardită.

Endocardita este ”o boala foarte gravă”, spune doctorul Călin Popa, medic primar în Chirurgie cardiovasculară, doctor în științe medicale, supraspecializat în Chirurgia anevrismelor aortice. Invitat la emisiunea Dicționar Medical, medicul a detaliat ce este endocardita și cum se tratează.

”Endocardita distruge o valvă a inimii. Se întâmplă niște modificări hemodinamice - sângele începe să circule aiurea la nivelul inimii, începe să meargă înapoi în loc să meargă înainte astfel încât inima nu mai înțelege nimic și cedează la un moment dat. Dar, până să ajungă acolo există colonii bacteriene care se dezvoltă la nivelul infecției respective; coloniile astea bacteriene pot să se rupă, să migreze în periferie, în arborele arterial, să dea accident vascular cerebral, să dea accidente ischemice periferice pe modelul înfundării unui vas cu aceste colonii - ”vegetații” le numim noi -  care după aceea sunt foarte greu de tratat. 

(...) El poate apărea la nivelul inimii fără ca bolnavul să fi suferit de o intervenție cardiacă înainte de protezare valvulară sau ceva. (...) Endocardita  este o infecție care trebuie tratată cu antibiotic. Sigur, antibioticul trebuie identificat: luăm probe de sânge, facem culturi, identificăm microbul. Știm antibioticul la care reacționează microbul respectiv, trebuie făcut un tratament pe o perioadă relativ lungă - 4-6 săptămâni în care încercăm să sterilizăm această endocardită, această infecție.

De multe ori, în timpul acestui proces de tratament se întâmplă foarte multe complicații, dar unele le putem corecta, altele nu. Noi avem nevoie de o penetrare cât mai adâncă a antibioticului astfel încât la un moment dat când vom fi în situația să schimbăm valva care e afectată ca acești microbi să nu infecteze și proteza pe care o punem noi acolo. Și atunci avem nevoie de un timp de tratament, de antibiotice conform antibiogramei care să acționeze 4-6 săptămâni după ce se vindecă infecția; valva se strică din cauza infecției, ea se găurește, se rupe, se produc abcese în jurul valvei, al inelului valvei care modifică dinamica sângelui la nivelul inimii; după ce se tratează endocardita schimbăm valva”,explică medicul Călin Popa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel