La vârsta a doua, prevenția...
Invitat la Interviurile DC Medical, dr Adrian Wiener, medic specialist pe Boli Interne în Arad și reprezentant al românilor în Comisia de Sănătate a Senatului din partea USR, a discutat despre legislația privind grăsimile trans din România și direcțiile la nivelul UE despre zaharuri. "Sunt nenumărate probleme în sistemul de sănătate. De departe, ce a frământat opinia publică foarte mult a fost incidentul de la Spitalul Floreasca și cât de sigur este pentru pacient sistemul de sănătate și care sunt vulnerabilitățile care există în sistemul de sănătate", susține acesta.
Legat de legile aflate în atenția Senatului se numără și cele care se referă la cea mai mare cauză a mortalitățile evitabile, cum sunt factorii de risc, factorii nutriționali, de fumat, acei "factorii corectabili care se traduc, net, prin moarte evitabilă". Dintre aceștia, Adrian Wiener amintește interzicerea unor tipuri de grăsimi: acei acizi trans (uleiuri vegetale hidrogenate), care, spune medicul sunt "cel mai toxic macronutrient din alimente" - , de interzicerea aditivării produselor cu acest tip de aditiv care crește riscul de infarct și AVC cu până la 35%.
Wiener precizează că fabricile nu mai au voie să introducă acest mecanism de macronutrienți în rețete. "Foarte multe țări din Europa au făcut acest pas, de civilizație până la urmă. În România, de 3 ani este blocată inițiativa la Camera Deputaților după ce a trecut de Senat și comisii", adaugă invitatul. Acesta consideră că producătorii care s-au opus scoaterii grăsimilor trans din alimente – deși există o directivă europeană în acest sens – aveau "impresia că se vor scumpi semnificativ produsele".
Dr Adrian Wiener amintește o directivă europeană, emisă acum 3 luni, care obligă toate statele să interzică adăugarea acestor acizi trans în produse.
În ce privește zaharurile sunt foarte multe discuții la nivelul UE pentru ameliorarea riscului nutrițional, legat de ce strategii să se adopte. "Zahărul omoară mai mulți oameni față de praful de pușcă azi în lume", susține Wiener. Cei din UE au decis introducerea unei accizări în trepte, doar pentru băuturile răcoritoare întrucât este principalul aport pe segmentul de oameni care are ca trend ascendent obezitatea, adică tinerii. Unii producători din UE au redus cantitatea de zahăr din produse, fie la 5 grame pe 100 de mililitri, fie la 8 grame la 100 de mililitri. Asta înseamnă o linguriță la sută de mililitri. În România se ajunge la 12-13 grame pe suta de mililitri, mai mult decât dublu.
Dr Adrian Wiener consideră că riscurile nutriționale sunt mai mari dacă individul își asumă riscuri nutriționale mai mari și nu ține cont de niciuna dintre recomandările de sănătate publică foarte mediatizate, cele legate de evitarea consumului în exces de sare, zahăr și grăsimi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Hidratarea este un obicei esențial...