Această vitamină îți protejează...
Adina Croitoru, medic primar oncologie medicală, ne-a vorbit despre Dostarlimab, noua speranță în medicina mondială.
"Legat de metastazele hepatice de cancer colorectal, ai impresia, cel puțin de afară, că imunoterapia nu a adus încă mare lucru. Dar sunt alte metode care au adus, pentru că dacă vorbim despre supraviețuire, aici sunt cele mai îndelungate în final. Ce este nou în tratamentul metastazelor hepatice de cancer colorectal?", a întrebat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.
"Pentru pacienții care nu depășesc 5% în cancerul de colon, cancerul colorectal metastatic, acei pacienți cu instabilitate micro-satelitară beneficiază de imuno-terapie. Și acești pacienți clar necesită acest tratament, deci e clar că tratamentele targhetate, inhibitorii de angiogeneză, asociați cu chimioterapia, nu au aceeași eficiență pentru acești pacienți, ca și tratamentele imune", a spus Adina Croitoru.
Dostarlimab, noul tratament descoperit de cercetători pentru a distruge cancerul este, de fapt, un anticorp monoclonal.
Nu este prima dată când auzim de anticorpi monoclonali, termenul fiind cunoscut și mult dezbătut în perioada pandemiei, pentru tratarea COVID-19. Anticorpii monoclonali sunt anticorpi fabricați în laborator, concepuți pentru a lupta împotriva unor boli specifice.
Astfel, Dostarlimab este conceput special pentru a bloca o anumită proteină implicată în celulele canceroase numită PD-1.
Mai mult, Dostarlimab este un anticorp monoclonal care a fost aprobat pentru prima dată pentru utilizare ca tratament împotriva cancerului în Statele Unite, la începutul anului 2021.
Micul studiu privind cancerul a fost condus de un medic din New York, care ar fi obținut un rezultat inedit: remisia totală a cancerului la toți participanții săi, 18 la număr, toți cu o mutație rară și cu un cancer specific aflat în stadii incipiente.
"Anul acesta au fost prezentate rezultatele unui studiu de fază II, cu inhibitori de PD-1, Dostarlimab-ul. La acești pacienți, la un număr mic ce-i drept, cu cancer rectal, local avansat, la care rata de răspuns complet imagistic și histopatologic a fost de 100%, ceea ce a făcut ca acești pacienți să nu mai fie supuși intervenției chirurgicale și nici chimio-radio-terapiei.
Practic, cât timp vor fi acești pacienți fără boală, cât timp se va menține acest răspuns complet, lucrurile nu au un răspuns încă, dar pacienții din studiu sunt încă în urmărire. Primul pacient a fost inclus acum doi ani, deci are urmărire de aproape de doi ani. După șase luni de tratament cu Dostarlimab este doar în urmărire.
Așteptăm să vedem ce se întâmplă cu ei ca să vedem ce se va face în continuare.
În momentul de față, doar pentru acești pacienți este singura imuno-terapie care și-a dovedit eficiența", a declarat Adina Croitoru, medic primar oncologie medicală, de la Institutul Clinic Fundeni și Universitatea Titu Maiorescu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Primul lor pacient a fost Sascha Roth, pe atunci în vârstă de 38 de ani. Ea a observat pentru prima dată unele sângerări rectale în 2019, dar în rest se simțea bine. Ea este alergătoare și ajută la administrarea unui magazin de mobilă de familie..
În timpul unei sigmoidoscopii, își amintește ea, gastroenterologul ei a spus: "Oh, nu. Nu mă așteptam la asta!"
A doua zi, medicul a sunat-o și, în urma biopsiei, i-a spus: "Este cu siguranță cancer".
"M-am topit complet", a spus ea.
În curând, era programată să înceapă chimioterapia, dar o prietenă insistase să o consulte mai întâi pe Dr. Philip Paty de la Memorial Sloan Kettering.
Dr. Paty i-a spus că era aproape sigur că cancerul ei includea mutația care îl făcea puțin probabil să răspundă bine la chimioterapie. S-a dovedit, totuși, că doamna Roth era eligibilă pentru a intra în studiul clinic. Dacă ar fi început chimioterapia, ea nu ar fi fost.
Neașteptându-se la un răspuns complet la dostarlimab, femeia plănuise să se mute la New York pentru radioterapie, chimioterapie și, eventual, intervenție chirurgicală după ce studiul clinic se va încheia. Pentru a-și păstra fertilitatea după radioterapia așteptată, ea și-a scos ovarele și le-a pus la loc sub coaste.
După terminarea studiului, doctorul Cercek i-a dat vestea.
"Ne-am uitat la scanările tale.... nu există absolut niciun cancer", a spus ea.
Nu a mai avut nevoie de niciun alt tratament.
"I-am spus familiei mele. Ei nu m-au crezut", a spus doamna Roth.
Acum, doi ani mai târziu, ea încă nu are nicio urmă de cancer.
Rezultatele, care au fost publicate în New England Journal of Medicine și în New York Times, au fost suficient de izbitoare pentru a determina mai mulți medici să declare că acestea sunt considerate a fi fără precedent.
Toți cei 18 pacienți aveau cancer rectal care nu se răspândise dincolo de zona locală, potrivit articolului din NEJM, iar tumorile lor aveau toate o mutație care afecta capacitatea celulelor de a repara leziunile ADN.
Rezultatele au fost uimitoare. Cancerul a dispărut la fiecare pacient în parte, nedetectabil la examenul fizic, endoscopie, PET sau RMN.
Toți pacienții sunt acum în remisie completă, fără operație sau chimioterapie, fără efecte secundare severe și fără urme de cancer în corpurile lor, datorită medicamentului dostarlimab.
Deși rezultatele au fost promițătoare, medicii citați de Times au declarat că acestea trebuie să fie reproduse și extinse și că nu este clar dacă medicamentul în cauză va fi util dincolo de această aplicație specifică.
Dr. Luis A. Diaz Jr. de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, unul dintre autorii unui articol publicat duminică în New England Journal of Medicine, a declarat că nu cunoaște niciun alt studiu în care un tratament să fi făcut să dispară complet un cancer la fiecare pacient.
"Cred că este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria cancerului", a spus doctorul Diaz, notează The New York Times.
Dr. Alan P. Venook, specialist în cancer colorectal la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că și el crede că este o premieră. O remisiune completă la fiecare pacient în parte este "nemaiauzită", a spus el.
Acești pacienți cu cancer rectal s-au confruntat cu tratamente epuizante, de la chimioterapie, radioterapie și, cel mai probabil, intervenții chirurgicale care le-ar putea schimba viața și care ar putea duce la disfuncții intestinale, urinare și sexuale. Unii ar fi avut nevoie de pungi de colostomie.
Ei au intrat în studiu gândindu-se că, atunci când se va termina, vor trebui să se supună acestor proceduri, deoarece nimeni nu se aștepta cu adevărat ca tumorile lor să dispară. Dar au avut parte de o surpriză: Nu a fost necesar niciun alt tratament.
"Au fost multe lacrimi de fericire", a declarat Dr. Andrea Cercek, oncolog la Memorial Sloan Kettering Cancer Center și coautor al lucrării.
Potrivit Dr. Venook, o altă surpriză a fost că niciunul dintre pacienți nu a avut complicații semnificative din punct de vedere clinic.
În medie, unul din cinci pacienți are un fel de reacție adversă la medicamente precum cel pe care l-au luat pacienții, dostarlimab, cunoscute sub numele de inhibitori ai punctelor de control.
Medicamentul a fost administrat la fiecare trei săptămâni timp de șase luni și a costat aproximativ 11.000 de dolari pe doză. Acesta demaschează celulele canceroase, permițând sistemului imunitar să le identifice și să le distrugă.
În timp ce majoritatea reacțiilor adverse sunt ușor de gestionat, între 3 și 5 la sută dintre pacienții care iau inhibitori ai punctelor de control au complicații mai severe care, în unele cazuri, duc la slăbiciune musculară și dificultăți de înghițire și de mestecat.
Dr. Venook spune că absența unor efecte secundare semnificative înseamnă că "fie nu au tratat destui pacienți, fie, cumva, aceste cancere sunt pur și simplu diferite".
Într-un editorial care însoțește lucrarea, Dr. Hanna K. Sanoff de la Lineberger Comprehensive Cancer Center al Universității din Carolina de Nord, care nu a fost implicat în studiu, l-a numit "mic, dar convingător" și a adăugat că nu este clar dacă pacienții sunt vindecați.
"Se știu foarte puține lucruri despre durata de timp necesară pentru a afla dacă un răspuns clinic complet la dostarlimab echivalează cu vindecarea", a spus Dr. Sanoff în editorial.
Dr. Kimmie Ng, expert în cancer colorectal la Harvard Medical School, a declarat că, deși rezultatele au fost "remarcabile" și "fără precedent", acestea ar trebui să fie reproduse.
Inspirația pentru studiul privind cancerul rectal a venit de la un studiu clinic pe care Dr. Diaz l-a condus în 2017 și care a fost finanțat de producătorul de medicamente Merck. Acesta a implicat 86 de persoane cu cancer metastatic care provenea din diferite părți ale corpului lor. Dar toate cancerele aveau în comun o mutație genetică care împiedica celulele să repare daunele aduse ADN-ului. Aceste mutații apar la 4% dintre toți pacienții cu cancer.
Pacienții din acel studiu au luat un inhibitor de punct de control de la Merck, pembrolizumab, timp de până la doi ani. Tumorile s-au micșorat sau s-au stabilizat la aproximativ o treime până la jumătate dintre pacienți, iar aceștia au trăit mai mult. Tumorile au dispărut la 10 la sută dintre participanții la acest studiu.
Acest lucru i-a determinat pe Dr. Cercek și Dr. Diaz să se întrebe: Ce s-ar întâmpla dacă medicamentul ar fi folosit mult mai devreme în cursul bolii, înainte ca cancerul să aibă șansa de a se răspândi?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...