Dosarul ATI COVID Sibiu: Pacienți care este posibil să fi decedat din cauza unor neglijențe
03 dec 2021, 15:08

Soluție perfuzabilă. Foto: Pexels
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, a anunțat, într-un comunicat, că se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă la Secția ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu în cazul a 13 bolnavi COVID-19 care este posibil să fi murit din cauza unor neglijențe medicale.

Personalul medical din Secția ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență nu a omorât cu intenție pacienții cu COVID-19, însă există posibilitatea ca 13 bolnavi să fi decedat din cauza unor neglijențe medicale, motiv pentru care procurorii au decis să facă noi cercetări în cazul fiecărui deces, în noi dosare „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, a anunțat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean.

„Astfel, din materialul probator administrat în cauză nu a rezultat că pacienții internați pe secția ATI COVID a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au decedat ca urmare a unor acțiuni săvârșite cu intenție directă sau indirectă de personalul medical al acestei instituții. Întrucât, din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijențe medicale, prin ordonanța din data de 02.12.2021 procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate din infracțiunea de omor calificat, prev. și ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. în infracțiunile de ucidere din culpă, prev. și ped. de art. 192 al. 2 din C.p.. De asemenea, prin aceiași ordonanță, s-a dispus disjungerea și formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat pentru care în cauză s-a formulat plângere penală. În dosarele noi formate se vor efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, conform competenței”, se arată în comunicat citat de Agerpres.

În 7 martie 2021 a fost publicat într-un ziar local un articol intitulat „Și eu am omorât oameni! Dezvăluiri șocante din Secția ATI COVID a Spitalului Județean”. A doua zi, articolul de presă a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu întocmindu-se cu această ocazie proces-verbal de sesizare din oficiu, prin care s-a reținut, în esență, că personalul medical din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu - secția ATI dedicată bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, cu intenție nu administrează tratamentele corespunzătoare afecțiunilor pe care persoanele internate pe secția respectivă le au, ci le administrează doar anestezice și sedative, aspect care duce la moartea majorității pacienților astfel tratați.

„Ca urmare a acestui act de sesizare, prin ordonanța din data de 08.03.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat, prev. și ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p”, se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

8 băuturi care vă ușurează digestia. Ceaiul care se află pe lista scurtă

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?