Dorul, efecte asupra sănătății. Ce se întâmplă când îți este dor de cineva și cum să treci mai ușor peste acest sentiment care te macină

dorul - FOTO: Freepik@jeanedeoliveirafotografia
Dorul doare. Atunci când o persoană dragă se află departe de noi, simțim adesea un sentiment de singurătate care are efecte asupra sănătății. 

Dorul de cineva nu ne macină doar sufletul, ci și sănătatea. Oamenii sunt, prin natura lor, creaturi sociale. Cei mai mulți oameni tânjesc după un anumit nivel de intimitate, companie și o legătură durabilă cu ceilalți.

De cealaltă parte a conexiunii, însă, se află singurătatea. Atunci când nu poți vedea sau vorbi cu cineva la care ții, durerea absenței sale și amintirile persistente ale timpului petrecut împreună se pot instala în inima ta.

Uneori, puteți rezolva problema lipsei cuiva prin a răspunde la telefon sau prin a trece în vizită. Dar nu este întotdeauna posibil să vă reconectați, iar sentimentele de pierdere și tristețe rezultate pot începe să se acumuleze până în punctul în care încep să umbrească fiecare aspect al vieții dumneavoastră de zi cu zi.

Atunci când îți lipsește cineva, nu poți nega emoția brută pe care o simți. Nu poți să ți-o scoți din cap; ea persistă, ca o muscă enervantă care bâzâie în jurul tău în timpul verii. A duce dorul cuiva este destul de comun, dar ceea ce faci atunci când simți acest lucru poate varia.

Vezi și: Cele șase lucruri surprinzătoare care îți pot declanșa migrene. Cum le poți evita

Efectele lipsei cuiva

În calitate de oameni, ne conectăm în mod natural cu oamenii și construim legături și relații în timp. Dacă aceste legături sau relații sunt rupte sau pierdute, s-ar putea să simțiți că există un gol sau un gol în viața dumneavoastră. Lipsa cuiva vă poate afecta și din punct de vedere fizic.

Sentimentele de pierdere pot crește stresul, ceea ce reduce funcția sistemului imunitar și vă lasă corpul mai sensibil la viruși și insecte. De asemenea, ele pot duce la hipertensiune arterială, arsuri la stomac, modificări ale apetitului și probleme de somn, putând chiar agrava afecțiunile actuale de sănătate. 

Ce simți când îți este dor de cineva

Deși cercetătorii nu au putut găsi nicio dovadă științifică în acest sens, unii oameni cred că răspunsul este că simți ceva când îți este dor de o persoană. Dacă visezi des cu cealaltă persoană sau îi poți simți prezența, acestea sunt semne că îi este dor de tine.

Ce ne determină să ne fie dor de cineva

"Când ți-e dor de cineva, înseamnă că îți pasă cu adevărat de acea persoană și că o prețuiești. Ai nevoie de această persoană în viața ta pentru că te face să te simți mai bine și ești mai fericit. De aceea ți-e dor de cineva", spune Katie Lasson, sexolog clinician și consilier în relații, potrivit Very Well Mind.

Ne poate fi dor de oameni dintr-o multitudine de motive, dar odată ce apare această emoție, poate fi greu să scăpăm de ea. Atunci când există răni proaspete de durere, orice poate declanșa sentimente diverse. Emoțiile se dezlănțuie atunci când ți-e dor de cineva și orice poate stârni amintiri vechi. Mintea este puternică prin cantitatea de informații, amintiri și emoții pe care le poate reține.

April Maccario, expert în relații și fondator al Ask April, afirmă că locurile, mâncarea, cântecele, aromele și chiar lucrurile întâmplătoare ne pot face să ne fie dor de cineva. Inevitabil, aceste lucruri ne determină să ne aducem aminte. Cu toate acestea, Maccario crede că este crucial să înveți ce poți face atunci când simți aceste emoții.

Vezi și: Ce tipuri de cancer operează robotul. Bogdan Marțian: Dacă n-ar fi costurile așa de mari, probabil că majoritatea operațiilor s-ar face cu robotul

Când vă dați seama că vă este dor de cineva

Să-ți însușești cu adevărat ceea ce simți este esențial. Atunci când îți lipsește cineva, nu fugi de acel sentiment. Este posibil să vă fie dor de cineva care a decedat, de cineva care este încarcerat, de cineva care a fost cândva un prieten apropiat sau pur și simplu de cineva care s-a mutat. Oricare ar fi fost cazul sau este în prezent, ceva s-a schimbat.

Un lucru despre viață este că ea continuă să meargă. Așadar, să prețuiești amintirile este perfect, dar să permiți ca aceste amintiri să te împiedice să mergi mai departe nu este de ajutor.

Vezi și: De ce fac femeile burtă. Când încep să apară modificările corporale. Care este impactul asupra sănătății

Singurătatea, asociată cu mortalitatea

Singurătatea este asociată cu o mortalitate crescută și cu un risc mai mare de apariție a unor tulburări cardiovasculare, metabolice și neurologice. Sunt necesare abordări coordonate la nivel individual, comunitar și social pentru a reduce singurătatea.

Singurătatea este definită ca fiind suferința care însoțește o discrepanță percepută între relațiile sociale dorite și cele reale. Discrepanța apare, de obicei, din cauza unor relații care sunt de o calitate mai slabă decât cea dorită. Singurătatea nu este sinonimă cu izolarea obiectivă (care constă în a trăi singur sau a avea puține interacțiuni sociale); astfel, persoanele care interacționează cu alții pot fi singure și, invers, pot fi singure, dar nu singure.

Singurătatea este asociată cu o serie de rezultate negative pentru sănătate, cum ar fi efectele asupra mortalității, morbidității, comportamentelor de sănătate și utilizării serviciilor medicale. Într-o metaanaliză a 70 de studii, persoanele care se simțeau singure au avut șanse cu 26% mai mari de mortalitate timpurie decât persoanele care nu se simțeau singure.

Vezi și: Reflux gastroesofagian și Sindromul Barrett: cauze, simptome, tratament. Cum știi că ai reflux și ce cancer riști: E tot mai frecvent. Pastilele pentru arsură nu sunt singura soluție

Mai mult, singurătatea este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare (inclusiv boli coronariene și accidente vasculare cerebrale), sindrom metabolic, dizabilitate funcțională, demență și tulburări cognitive ușoare6. Singurătatea poate afecta, de asemenea, sănătatea mentală și emoțională și a fost asociată cu depresia, o stare de bine mai scăzută, anxietatea, ideile suicidare și, la adulții mai în vârstă, cu susceptibilitatea la abuzul asupra persoanelor în vârstă.

Din copilărie și până la vârsta adultă timpurie și mijlocie, singurătatea a fost, de asemenea, asociată cu un control executiv afectat, care susține autocontrolul comportamental și emoțional6. De exemplu, la adolescenți și la adulții mai tineri, acest lucru este evident în controlul deficitar al comportamentului alimentar în rândul persoanelor care se simt singure. Singurătatea este, de asemenea, asociată prospectiv cu o calitate slabă a somnului.

Singurătatea este adesea considerată în mod eronat o problemă individuală, un eșec personal. În consecință, majoritatea intervențiilor s-au concentrat asupra individului, oferind contact social, sprijin și formare de competențe, precum și tratament cognitiv-comportamental pentru a aborda cognițiile sociale dezadaptative. Cu toate acestea, baza tot mai mare de dovezi care leagă singurătatea de rezultatele negative asupra sănătății a ridicat profilul singurătății la rang de preocupare de sănătate publică, potrivit Nature.

Vezi și: Testul care-ți arată dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon: Ar trebui să știe toată lumea! Semnul îl ignorăm și zicem că ne trece mâine. Nicio tumoare la început nu are simptome

Cum să treceți peste sentimentul de dor

Dacă vă pasă de cineva și vă place să petreceți timp cu el, este firesc să îi plângeți absența atunci când pleacă. Chiar și o separare temporară nu este întotdeauna ușor de suportat.

Aveți grijă de dumneavoastră

Îngrijirea rănilor emoționale este la fel de importantă ca și tratarea celor fizice. S-ar putea să nu aveți nevoie de copci sau de o pungă de gheață, dar puțină compasiune față de sine poate ajuta mult la vindecarea durerii.

Ai suferit o pierdere și probabil că vei avea nevoie de timp pentru a te adapta înainte de a te simți din nou tu însuți. Tratându-vă cu bunătate prin practicarea unei bune îngrijiri de sine vă poate ajuta să treceți mai ușor prin această perioadă de adaptare.

Vezi și: Cum să aspiri corect. Cum îți poate afecta coloana. Câte calorii arzi atunci când aspiri

Autoîngrijirea pentru suferința emoțională ar putea include:

- rezervarea unui timp suficient pentru un somn odihnitor în fiecare noapte

- alegerea unor alimente hrănitoare, care să stimuleze starea de spirit

- să faceți mișcare - plimbările lungi sunt excelente pentru a procesa sentimente complexe

- contactarea celor dragi pentru sprijin emoțional

- faceți-vă timp pentru a vă analiza sentimentele

Ignorarea durerii cauzate de lipsa cuiva ar putea părea o modalitate bună de a scăpa de ea, dar evitarea are de obicei efectul opus. Emoțiile sunt persistente, iar suferința pe care ați crezut că ați îngropat-o poate reveni la suprafață, în momente în care vă simțiți nepregătit să o confruntați.

Cu toate acestea, o cercetare din 2010 sugerează că acceptarea emoțiilor negative poate ajuta la ameliorarea suferinței pe care acestea o pot provoca. Evitarea lor, pe de altă parte, ar putea contribui la înrăutățirea simptomelor de sănătate mintală, inclusiv depresia, notează Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel