Dormitul pe canapea, avantaje și dezavantaje. Te trezești cu gâtul înțepenit, dar te ajută când ești răcit și te confrunți cu insomnia

dormitul pe canapea - FOTO: Freepik
Dormitul pe canapea este dăunător sănătății. Există, însă și anumite beneficii nebănuite ale dormitului pe canapea.

Dormitul pe canapea poate cauza multe neplăceri. Chiar și un pui de somn de câteva minute pe canapea îți poate afecta sănătatea.

Cu toții am adormit pe canapea la un moment dat. Adormim în timp ce ne uităm la televizor sau ne ghemuim pentru un pui de somn de după-amiază pe aceste piese de mobilier confortabile. Să faci acest lucru din când în când nu va avea un efect prea mare asupra ta, dar nu este o idee bună să faci din dormitul pe canapele un obicei.

Dormitul pe canapea, riscuri

Există câteva motive diferite pentru acest lucru. În primul rând, canapelele nu sunt concepute pentru acest lucru, așa că nu oferă suportul necesar pentru a te întinde pe ele. Nu veți avea parte de aceeași calitate a somnului ca într-un pat.

Ar putea exista unele consecințe pe termen lung dacă dormi frecvent pe canapea.

Vezi și: Cafeaua cu lapte, super-imunitate pentru celule. Este o combinație unică. Dublează proprietățile antiinflamatorii

Dormitul pe canapea, dăunător pentru coloana vertebrală

Există un motiv pentru care saltelele sunt concepute pentru susținere. Acestea îți mențin corpul în poziția corectă pentru a-ți menține postura, chiar și atunci când dormi. O canapea nu are astfel de măsuri de susținere, astfel încât coloana ta vertebrală se curbează după forma canapelei pe măsură ce te afunzi în ea.

Deși siestele scurte nu vor face prea multe pagube, dacă îți faci un obicei din dormitul pe canapea, acest lucru ar putea duce la probleme ale coloanei, potrivit Slumberly

Dormitul pe canapea cauzează dureri de spate și de gât

Un alt efect secundar al lipsei de susținere a canapelei este faptul că aceasta curbează gâtul în moduri nefirești. De aceea, mulți oameni se trezesc cu dureri de gât și de spate, precum și cu nervi ciupiți care au nevoie de ceva timp pentru a se vindeca. Chiar dacă folosești o pernă pentru cap, cadrul canapelei va afecta în continuare modul în care este poziționat corpul tău, cu rezultate dureroase.

Vezi și: Cancerul de col uterin, tratament. Chimioterapie sau radioterapie? Herghelegiu: Chimioterapia nu este cea mai eficientă. Mentalitatea este de a rezeca tumora

Nu dormi suficient

Dormitul pe o canapea nu vă oferă aceeași calitate a somnului ca în dormitor. Cele mai multe dintre spațiile de locuit care conțin canapele au ferestre care lasă să intre lumina. Cu cât există mai multă lumină, cu atât mai greu va fi să dormiți corespunzător. Avem nevoie de întuneric pentru a menține un somn adecvat

Lumina dă peste cap acest tipar, așa că organismul dumneavoastră va avea dificultăți în a se instala pentru o odihnă corespunzătoare.

Vezi și: Colposcopia, ce este. Herghelegiu: Se vizualizează colul uterin utilizând un fel de microscop. Se observă dacă există o leziune

Tapițeria poate provoca iritații ale pielii

Materialul folosit pentru tapițeria canapelelor nu este nici pe departe similară cu țesăturile moi de pe o saltea. Țesăturile canapelelor nu sunt concepute cu infuzii de gel pentru a vă menține răcoros sau cu absorbție de umiditate pentru a îndepărta umezeala de pe corp. Acest lucru permite materialului să rețină căldura în loc să o elibereze, așa că vei transpira în cel mai scurt timp.

Canapele sunt folosite pentru a sta, nu pentru a dormi. Părțile mai grele ale corpului tău, în principal zona șoldurilor, se vor afunda în canapea. În timp, acest lucru va provoca o cădere a pernelor și a cadrului. Dacă vă odihniți capul și picioarele pe cotiere, acest lucru determină formarea unor depresiuni. De asemenea, husele se vor uza mai repede, mai ales dacă nu puneți cearceafuri sau pături între dumneavoastră și canapea.

Vezi și: Cine face cancer de col uterin și când trebuie făcut testul Babeș Papanicolau. Herghelegiu: E ușor de realizat

Dormitul pe canapea, avantaje

Dormitul pe canapea te-ar putea ajuta dacă ai simptome de răceală sau gripă. Atunci când sunteți congestionat sau aveți febră, poate fi greu să vă simțiți confortabil în pat. Există, de asemenea, posibilitatea de a vă așeza cu pieptul mai sus decât picioarele atunci când dormiți pe canapea. Din punct de vedere anecdotic, acest lucru poate ajuta la drenarea congestiei și face mai ușor să dormiți atunci când sunteți bolnav.

Vezi și: Sindromul ovarelor polichistice: cauze, simptome, tratament. Semnul dat de menstruație. Herghelegiu: Ăsta e semnalul de alarmă cu care vin pacientele la ginecolog

Ar putea fi de ajutor dacă aveți insomnie

Dacă aveți probleme cu adormirea (afecțiunea numită insomnie), adormitul pe canapea pentru câteva nopți ar putea oferi o schimbare de decor și vă poate ajuta creierul să se recalibreze în timp ce adormiți.

Rețineți că, dacă aveți insomnie și creierul dvs. se obișnuiește prea mult să doarmă pe canapea, ar putea deveni dificil să reveniți la somnul în pat, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel