Dormi prea puțin? Ai risc de trei ori mai mare de deces

Lipsa somnului duce la risc mai mare de deces    FOTO: pexels.com
Somnul prea puțin crește riscul de a muri. Pacienții cu probleme precum hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, boli cardiovasculare sau AVC au un risc de deces de două sau trei ori mai mare dacă nu dorm suficient.

Somnul insuficient poate aduce o serie de riscuri mai mari decât s-ar bănui, arată un nou studiu.

Persoanele de vârstă mijlocie cu hipertensiune arterială, diabet de tip 2, boli cardiace sau accident vascular cerebral ar putea avea un risc crescut de cancer și de moarte prematură, dacă dorm mai puțin de șase ore pe noapte, după cum au raportat cercetătorii în Jurnalul Journal of the American Heart Association.

Potrivit cifrelor, cei cu hipertensiune arterială sau diabet care au dormit mai puțin de șase ore au avut de un risc de două mai mare de a muri de boli de inimă sau accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care au dormit șase sau mai multe ore.

Persoanele lipsite de somn cu antecedente de boli cardiace sau accident vascular cerebral au avut un risc de trei ori mai mare de a muri de cancer în timpul studiului care s-a întins pe trei decenii.

Somnul, rol protector

"Studiul nostru sugerează că realizarea unui somn normal poate fi protector pentru unele persoane cu aceste condiții și riscuri de sănătate", a declarat autorul principal al studiului, Julio Fernandez-Mendoza, într-un comunicat de presă. Este profesor asociat la Pennsylvania State College of Medicine și psiholog în probleme de somn la Penn State Health Milton S. Hershey Medical Center din Hershey.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă creșterea duratei somnului prin terapii medicale sau comportamentale ar putea reduce riscul de deces timpuriu, a spus Fernandez-Mendoza.

Studiul a analizat mai mult de 1.600 de adulți care au fost clasificați în două grupuri. Unul care a avut hipertensiune arterială în stadiul 2 sau diabet de tip 2, iar celălalt avea boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Lipsa somnului, factor de risc 

Participanții au fost studiați într-un laborator de somn între 1991 și 1998. Cercetătorii au urmărit apoi cauza morții lor până la sfârșitul anului 2016. În acea perioadă, 512 persoane au murit - o treime dintre ele din cauza unor boli de inimă sau accident vascular cerebral și un sfert dintre ei, de cancer.

Fernandez-Mendoza a spus că o mai bună identificare a persoanelor cu probleme specifice de somn ar duce la un tratament mai bun.

"Durata scurtă de somn ar trebui inclusă ca un factor de risc util pentru a prezice rezultatele pe termen lung ale persoanelor cu aceste afecțiuni de sănătate", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel