Dopurile de ceară din urechi: cauze, riscuri și cum se scot corect

Dopurile de ceară din sunt produsul unei funcții inteligente a corpului. Apar dintr-un anume motiv și trebuie scoase într-un anume fel, ca să nu vă afectați urechea și auzul. 

Ceara care se formează în urechi joacă un rol cheie în menținerea sănătății acestea. Este compusă creată dintr-un ulei ceros numit cerumen, care este produs în canalul urechii, din grăsimi, sudoare și resturi din interiorul urechii. Este în general de culoare galbenă, dar poate avea și culoare mai închisă, maronie.

Canalul urechii este zona dintre urechea exterioară și urechea medie, iar ceara care se formează aici protejează urechea de invazia particulelor străine, cum ar fi praful și microorganismele. De asemenea, ea împiedică apa să intre și să irite pielea din interiorul canalului urechii. Ceara iese apoi din canalul urechii în mod natural și este spălată.

De ce este maronie ceara din ureche

Ceara pentru urechi vine într-o varietate de culori, dintre care cea mai comună este o culoare galben-maroniu sau alb-gri uscat.

Culoarea ei se poate schimba de fapt și, dacă începe să pară întunecată, ar putea exista un motiv important. De obicei, este un semn că locuiți sau lucrați într-un mediu murdar, deoarece ceara prinde murdăria și nu o las să intre în ureche. Sau poate pentru că nu ați curățat urechile atât de des pe cât ar trebui și ceara s-a adunat acolo mai mult timp. 

Dacă ceara din ureche devine neagră, atunci aceasta ar putea însemna o acumulare mai semnificativă.

Acest lucru se întâmplă adesea ca urmare a unui blocaj, care ar putea fi cauzat de acumularea de ceară în urechi, un obiect străin în ureche, cum ar fi aparatul auditiv sau căști. Ala se formează dopurile de ceară, care pot să fie dureroase și vă diminuează auzul.

Dacă acesta este cazul, trebuie să cereți medicului dumneavoastră să investigheze și să elimine orice ar putea cauza problema.

Ceara închisă la culoare poate fi, uneori, și efect al îmbătrânirii, în special la bărbați. Pe măsură ce îmbătrânești, este posibil să produci mai puțină ceară, dar aceasta capătă o consistență mai groasă, ceea ce poate duce la formarea mai rapidă de dopuri.

Dacă vedeți ceară pentru urechi care are o nuanță sângerie, atunci aceasta ar putea fi un semn al unei zgârieturi sau a unei vătămări a urechii.

Îndepărtarea cerii din urechii: cum o eliminați în siguranță

În general, ceara din urechi ar trebui să cadă singură. Cu toate acestea, dacă se formează dopuri, încercați să rezistați dorinței de a „săpa” în ureche cu bețișoare sau diferite dispozitive, pentru a nu vă deteriora urechea.

Trebuie să vă amintiți că bețișoarele cu capătul acoperit de bumbac nu sunt proiectate pentru curățarea urechilor, deoarece pot împinge ceara mai adânc în canalul urechii și o pot compacta.

Cel mai bine e să vă adresați medicului de familie sau celor din ambulator, care au dispozitive speciale cu care pot extrage în siguranță dopurile de ceară din urechi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel