Gastroenterolog: pacienții cu boli inflamatorii intestinale să continue regimul alimentar și tratamentul

Asistent universitar dr. Vasile Balaban, Medic specialist Gastroenterologie, Ambulatoriul Integrat al SUUMC FOTO: Facebook Spitalul Militar București
Doctori de la Spitalul Militar Central din București subliniază, pe Facebook, că pacienții cu boli inflamatorii intestinale ar fi bine să urmeze indicațiile medicale.

Specialiști de la Spitalul Militar Central din București amintesc, pe Facebook, despre criza sanitară generată de pandemia COVID-19 că ”a creat mari disfuncționalități în sistemele sanitare la nivel mondial, iar consecințele au fost resimțite în special în rândul pacienților cu boli cronice”.

Asistent universitar dr. Vasile Balaban, medic specialist în Gastroenterologie la Ambulatoriul Integrat al SUUMC, spune că grijile pacienților cu boli inflamatorii intestinale să nu se îmbolnăvească de COVID sunt juste.

”Grija este una fondată, având în vedere că pentru controlul inflamației, pacienții care suferă de boală Crohn sau colită ulcerativă urmează adesea tratamente imunosupresoare, care îi expun unui risc crescut de infecții, inclusiv virale. În plus, necesitatea de a merge la spital sau policlinică pentru analize, tratamente perfuzabile sau proceduri endoscopice/imagistice poate crește riscul de expunere la SARS-CoV-2”, susține dr Balaban.

Până acum, studiile existente ”nu arată că pacienții cu boli inflamatorii intestinale ar avea un risc crescut de infectare cu noul coronavirus”. 

”Deși nu este clar dacă inflamația intestinală este un factor de risc pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, recomandarea fermă este ca pacienții cu boli inflamatorii intestinale să urmeze îndeaproape indicațiile medicale pentru obținerea și menținerea remisiunii, pentru a diminua riscul unui puseu de boală, care ar putea necesita intensificarea tratamentului sau chiar spitalizare. (...) Așadar, recomandarea actuală pentru pacienții cu boli inflamatorii intestinale este să continue regimul alimentar și tratamentul sub îndrumarea medicului curant, în vederea inducției și menținerii remisiunii.

Lipsa aderenței la dietă și tratament poate duce la apariția unui puseu de boală, care poate necesita corticosteroizi sau spitalizare. Totodată, pacienții care suferă de Crohn sau colită ulcerativă trebuie să mențină cu strictețe recomandările autorităților pentru prevenția infecției cu noul coronavirus (distanțare socială, purtarea măștii, igiena mâinilor). În cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2, este recomandat să contacteze medicul curant privitor la modificarea tratamentului de fond”, mai precizează Vasile Balaban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel