La vârsta a doua, prevenția...
Disfuncția erectilă poate apărea din cauza unor probleme în orice etapă a procesului de erecție. O erecție este rezultatul creșterii fluxului sanguin în penis. Gândurile sexuale sau contactul direct cu penisul stimulează, de obicei, acest flux sanguin.
A avea probleme de erecție din când în când nu este neapărat un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă disfuncția erectilă este o problemă continuă, poate provoca stres, vă poate afecta încrederea în sine și poate contribui la probleme de relaționare. Problemele de obținere sau de menținere a erecției pot fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni de sănătate subiacente care necesită tratament și un factor de risc pentru bolile de inimă.
Uneori, tratarea unei afecțiuni de bază este suficientă pentru a inversa disfuncția erectilă. În alte cazuri, ar putea fi necesare medicamente sau alte tratamente directe.
Simptomele disfuncției erectile ar putea include simptome persistente:
- Dificultăți în a obține o erecție
- Dificultăți în a menține o erecție
- Dorință sexuală redusă, notează Mayo Clinic.
Un medic de familie este un bun punct de plecare atunci când aveți probleme erectile. Mergeți la medic dacă:
- Aveți îngrijorări cu privire la erecțiile dumneavoastră sau vă confruntați cu alte probleme sexuale, cum ar fi ejacularea prematură sau întârziată
- Aveți diabet, boli de inimă sau o altă afecțiune cunoscută care ar putea fi legată de disfuncția erectilă
- Aveți alte simptome împreună cu disfuncția erectilă
Vezi și: Intoleranța la alune: simptome și cauze. Ce să faci dacă ai alergie la alune
Excitația sexuală masculină este un proces complex care implică creierul, hormonii, emoțiile, nervii, mușchii și vasele de sânge. Disfuncția erectilă poate fi rezultatul unei probleme cu oricare dintre acestea. De asemenea, stresul și problemele de sănătate mintală pot provoca sau agrava disfuncția erectilă.
Uneori, o combinație de probleme fizice și psihologice cauzează disfuncția erectilă. De exemplu, o afecțiune fizică minoră care vă încetinește răspunsul sexual ar putea provoca anxietate cu privire la menținerea unei erecții. Anxietatea rezultată poate duce la sau agrava disfuncția erectilă.
În multe cazuri, disfuncția erectilă este cauzată de ceva fizic. Cauzele comune includ:
- Boală de inimă
- Înfundarea vaselor de sânge (ateroscleroză)
- Colesterolul ridicat
- Tensiune arterială ridicată
- Diabet
- Obezitate
- Sindromul metabolic - o afecțiune care implică tensiune arterială crescută, niveluri ridicate de insulină, grăsime corporală în jurul taliei și colesterol ridicat
- Boala Parkinson
- Scleroza multiplă
- Anumite medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală
- Consumul de tutun
- Boala lui Peyronie - dezvoltarea de țesut cicatricial în interiorul penisului
- Alcoolismul și alte forme de abuz de substanțe
- Tulburări de somn
- Tratamente pentru cancerul de prostată sau prostata mărită
- Intervenții chirurgicale sau leziuni care afectează zona pelviană sau măduva spinării
- Testosteron scăzut
Vezi și: Sucul de varză, bogat în antioxidați, ajută la detoxifiere și slăbit. Ce alte beneficii mai are
Creierul joacă un rol cheie în declanșarea seriei de evenimente fizice care provoacă o erecție, începând cu sentimentele de excitare sexuală. O serie de lucruri pot interfera cu sentimentele sexuale și pot provoca sau agrava disfuncția erectilă. Printre acestea se numără:
- Depresia, anxietatea sau alte afecțiuni psihice
- Stresul
- Probleme de relaționare din cauza stresului, a comunicării deficitare sau a altor preocupări
Pe măsură ce îmbătrâniți, este posibil ca erecțiile să dureze mai mult timp pentru a se dezvolta și să nu fie la fel de ferme. S-ar putea să aveți nevoie de mai multă atingere directă a penisului pentru a obține și a menține o erecție.
Diferiți factori de risc pot contribui la disfuncția erectilă, inclusiv:
- Afecțiuni medicale, în special diabet sau afecțiuni cardiace
- Consumul de tutun, care restricționează fluxul de sânge către vene și artere, poate - în timp - cauza afecțiuni cronice de sănătate care duc la disfuncție erectilă
- Supraponderabilitatea, în special dacă sunteți obez
- Anumite tratamente medicale, cum ar fi operația de prostată sau radioterapia pentru cancer
- Leziuni, în special dacă acestea afectează nervii sau arterele care controlează erecțiile
- Medicamentele, inclusiv antidepresivele, antihistaminicele și medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, a durerii sau a afecțiunilor prostatei
- Afecțiuni psihologice, cum ar fi stresul, anxietatea sau depresia
- Consumul de droguri și alcool, în special dacă sunteți un consumator de droguri pe termen lung sau un băutor înrăit
Complicațiile care rezultă din disfuncția erectilă pot include:
- O viață sexuală nesatisfăcătoare
- Stres sau anxietate
- Stânjeneală sau stimă de sine scăzută
- Probleme de relaționare
- Incapacitatea de a vă lăsa partenera însărcinată
Cel mai bun mod de a preveni disfuncția erectilă este de a face alegeri sănătoase în ceea ce privește stilul de viață și de a gestiona orice afecțiune existentă. De exemplu:
- Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a gestiona diabetul, bolile de inimă sau alte afecțiuni cronice de sănătate.
- Mergeți la medicul dumneavoastră pentru controale regulate și teste de screening medical.
- Nu mai fumați, limitați sau evitați alcoolul și nu consumați droguri ilegale.
- Faceți exerciții fizice în mod regulat.
- Luați măsuri pentru a reduce stresul.
- Obțineți ajutor pentru anxietate, depresie sau alte probleme de sănătate mintală.
Pentru mulți oameni, un examen fizic și răspunsul la întrebări (istoricul medical) sunt tot ce este necesar pentru ca un medic să diagnosticheze disfuncția erectilă și să recomande un tratament. Dacă aveți afecțiuni cronice sau dacă medicul dumneavoastră suspectează că ar putea fi implicată o afecțiune subiacentă, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare sau de o consultație cu un specialist.
Testele pentru afecțiuni subiacente ar putea include:
Examen fizic. Acesta ar putea include o examinare atentă a penisului și a testiculelor și verificarea nervilor pentru senzație.
Teste de sânge. O mostră din sângele dumneavoastră ar putea fi trimisă la un laborator pentru a verifica dacă există semne de boli de inimă, diabet, niveluri scăzute de testosteron și alte afecțiuni de sănătate.
Teste de urină (sumar de urină). La fel ca analizele de sânge, analizele de urină sunt folosite pentru a căuta semne de diabet și alte afecțiuni de sănătate subiacente.
Ecografie. Acest test este efectuat de obicei de un specialist într-un cabinet. Acesta presupune utilizarea unui dispozitiv asemănător unei baghete (transductor) ținut deasupra vaselor de sânge care alimentează penisul. Acesta creează o imagine video pentru a-i permite medicului dumneavoastră să vadă dacă aveți probleme de circulație a sângelui.
Acest test se face uneori în combinație cu o injecție de medicamente în penis pentru a stimula fluxul sanguin și a produce o erecție.
Examen psihologic. Medicul dumneavoastră ar putea pune întrebări pentru a depista depresia și alte posibile cauze psihologice ale disfuncției erectile.
Primul lucru pe care medicul dumneavoastră îl va face este să se asigure că primiți tratamentul potrivit pentru orice afecțiune care ar putea cauza sau agrava disfuncția erectilă.
În funcție de cauza și de gravitatea disfuncției erectile și de orice condiții de sănătate care stau la baza acesteia, este posibil să aveți diferite opțiuni de tratament. Medicul dumneavoastră vă poate explica riscurile și beneficiile fiecărui tratament și va lua în considerare preferințele dumneavoastră.
Preferințele partenerului dumneavoastră ar putea, de asemenea, să joace un rol în alegerea tratamentului. De asemenea, se pot administra anumite medicamente sau este posibilă și chirurgia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...