Difteria, poliomielita, în lipsa vaccinării pot redeveni de actualitate

Vaccin
Boli precum difteria sau poliomielita ar putea reveni oricând în actualitate în lipsa vaccinării, este semnalul de alarmă al specialiștilor.

Lipsa vaccinării poate readuce în actialitate boli grave precumdifeteria sau poliomielita, boli considerate radicate încă cu mulțâi ani în urmă. Declarația aparține preşedintelui Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, în cadrul ueni întâlniri organizată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

„Vă dau un exemplu actual - difteria - care chiar dacă nu mai este la amploarea fenomenului de acum câteva zeci de ani, totuşi iată că determină mari prejudicii prin afectarea unor populaţii dovedite care nu au fost vaccinate sau nu sunt vaccinate şi normal că în acest context poate să dezvolte această boală pe care să nu o consideră istorică. Este o boală cât se poate de actuală. (...) Să ne aducem aminte că lipsa vaccinării poate să readucă în actualitate o boală care a determinat foarte multe pierderi de vieţi omeneşti sau poate determina îmbolnăvirea şi apariţia de sechele. (...) Poliomielita nu este o boală a trecutului, poate să fie evident o boală care poate să afecteze starea de sănătate a populaţiei", a spus Azoicăi în cadrul evenimentului.

Ea crede că reducerea vaccinării este cauzată de lipsa unor politici de vaccinare inconsecvente și prin reducerea complianței populației la programele de vaccinare.

"Ignorăm sau poate nu ţinem cont că vaccinurile au un efect unic, nu este acelaşi lucru cu antibioticele sau alte preparate medicale. (...) În momentul de faţă, prin această complianţă redusă la vaccinare şi prin inconsecvenţa unor politici de sănătate ţintite pe vaccinare, acest efect practic este eludat, acest efect nu este folosit cum ar fi trebuit să fie folosit ca o armă împotriva riscurilor infecţioase. (...)Difteria, iată, este o boală reemergentă, tetanosul putem să îl considerăm o boală reemergentă acolo unde vaccinarea nu se face în mod sistematic", a arătat reprezentantul Societăţii Române de Epidemiologie.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel