Diferența dintre COVID și pneumonie. Medic pneumolog: „Cea mai bună variantă de diagnostic”
09 dec 2020, 10:39

Plămâni. Foto: Pexels
Diferența dintre o pneumonie și infecția cu COVID o pot face doar medicii, pe baza unor teste. Iată despre ce este vorba

Dr Marius Balea, medic primar pneumolog, a explicat care e diferența dintre pneumonia clasică și cea dată de COVID-19 și cât de mult contează dacă suntem sau nu fumători și ne infectăm cu SARS-CoV-2. 

„Pneumonia clasică sau pneumonia comunitară este de obicei dată de bacterii. Există și pneumonii virale, altele decât COVID, dar destul de rare și foarte rar pun probleme importante. Gripa, de exemplu, poate să dea o pneumonie foarte severă și e virală, rubeola la fel. Într-o pneumonie bacteriană clasică sau comunitară, cum se numește de fapt, semnele principale de boală sunt febră, frison, junghi toracic și tuse cu expectorație mucopurolenă” a explicat Dr Marius Balea, la Antena 3.

În cazul unei pneumonii COVID-19, însă, pacientul poate fi asimptomatic, adică fără absolut niciun fel de simptom, și să descoperi întâmplător pneumonia la o evaluare imagistică. În cazul în care ai semne, acestea pot fi nespecifice, spre exemplu simptomatologie digestivă. Apoi, la pneumonia dată de COVID-19, tusea este neproductivă sau seacă, adică nu este tuse cu expectorație. 

Semnul comun între cele două tipuri de pneumonie este febra, iar testul PCR face diferența dintre COVID și pneumonie, dar și testele rapide de Antigen, cele care se fac din nas. „Din punctul meu de vedere, indicația de a te evalua e legată doar de simptome. Nu ai simptome, nu trebuie să te evaluezi”, a spus medicul. 

„Dacă ai o formă ușoară, nu există aproape niciun risc de a avea sechele după o pnemonie COVID. Nici după formule moderate nu prea ai. Există risc după formele severe de la a avea ușor redusă capacitatea pulmonară, până la a fi dependent de oxigen sau a avea nevoie de transplant pulmonar. Oricare dintre variante e posibilă. Nu este nevoie să facem o tomografie”, a completat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Cele mai sănătoase băuturi pentru persoanele cu diabet

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?